-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova su čeburekų pardavėjais – įteisinimui neprieštarautų ir Palangos policijos vadas

14 – tiek metų karštus čeburekus paplūdimiuose siūlantys asmenys yra nelegalai. Tačiau per visus tuos metus kova su jais rezultatų neatneša, atšilus orams jie kasmet pasirodo Palangoje ir siūlo čia poilsiaujantiems pajūryje įsigyti karštų čeburekų ir šaltų gėrimų.
Gelbėtojų darbas Palangos paplūdimyje
Gelbėtojų darbas Palangos paplūdimyje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Praėjusios savaitės trečiadienį Policijos veiklos skyriaus pareigūnai surengė reidą – įkliuvo beveik 10 čeburekų pardavėjų.

Vienam įkliuvusiam nepilnamečiui gresia nuo 75 iki 150 eurų bauda, dar vienam nuo 150 iki 300 eurų. Tačiau jie neturėjo verslo liudijimų, visi kiti įkliuvę atsipirks 8-16 eurų bauda dėl maisto ir veterinarijos taisyklių nesilaikymo.

„Mes su savivaldybės viešosios tvarkos skyriumi susikooperuojam į bendrą komandą, išsiunčiam žmones, sulaikom tuos asmenis, ten surašo baudą, priima sprendimą, bet jie kitą dieną vėl eina“, – aiškina Palangos policijos komisariato viršininkas Algirdas Budginas.

Tiesa, po praėjusio trečiadienio reido paplūdimiuose čeburekų pardavėjų nebuvo matyti, bet veikiau taip atsitiko ne dėl juos persekiojančių pareigūnų, bet dėl prasto oro ir nesibaigiančio lietaus.

Šį antradienį toks vėl įkliuvo. Gelbėtojai paplūdimyje sulaikė iš Tauragės kilusį nepilnametį Tadą. Septyniolikmetis aiškino, kad čeburekus, kurių šaltkrepšyje buvo 20, pirko sau ir dar trims draugams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gelbėtojų darbas Palangos paplūdimyje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gelbėtojų darbas Palangos paplūdimyje

„Dar ketinau kitur varyti, į gamtą, tai reikia pasiimti. Buvome susitikę su draugeliais, sakė, eik pažiūrėk, gal kažkas parduoda tų čeburekų“, – savo versiją dėstė Tadas.

Vaikinas tapatybę įrodančio dokumento neturėjo, mat, kaip pats sakė, atvažiavo atostogauti ir dėl to jam jo nereikia. Vietoje tapatybės kortelės čeburekų pardavėjas gelbėtojams kišo čekį ir bandė įrodyti, kad produkcija tikrai buvo skirta jam.

Pareigūnui paklausus, kur jis gyvena, Tadas atsakė, kad bendrabutyje, tačiau jo adreso pasakyti negalėjo.

Nepilnametis negalėjo pasakyti ir kur pirko tokį kiekį čeburekų, o vėliau pradėjo painiotis ir kiek dienų yra Palangoje. Važiuojant į centrinę gelbėjimo stotį čeburekų pardavėjas sakė, kad atvažiavo į Palangą antradienį, tačiau sėdėdamas vėsiame kabinete ir besikalbant su pareigūnu jo versija pasikeitė – pajūrio kurorte jis kelias dienas. Perklausius, tai kada vis gi atvyko, patikslino, kad jo draugai čia kelias dienas, o jis pats esą atvykęs pirmą dieną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gelbėtojų darbas Palangos paplūdimyje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gelbėtojų darbas Palangos paplūdimyje

„Tai draugeliai porą dienų, aš šiandien tik. Su draugeliais buvome, jie nuvedė, pinigų turėjau ir dar turiu biškiuką“, – teigė Tadas.

Paklaustas, nejau iš Tauragės atsivežė šaltkrepšį, panašų į tuos, kuriuos naudoja ir kiti čeburekų pardavėjai, Tadas aiškino, kad jį nusipirko parduotuvėje Palangoje. Paskambinti draugams Tadas taip pat negalėjo, nes esą neturėjo pinigų telefono sąskaitoje.

Palangos gelbėtojų tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas sakė, kad šiuo metu čeburekų pardavėjų sumažėjo – pakėlus baudas, jų per dieną pasitaiko vos vienas kitas.

„Vasaros pradžioje būdavo labai daug. Būdavo toks skaičius, kad ir iki 16-os per dieną. Bet sumažėjo, ir šiandien tik vienas pasitaikė. Baudos padidėjusios“, – komentavo jis.

Anot jo, gelbėtojai laukia, kol įtariamas pardavėjas perduos pirkėjui prekę – čebureką – ir tuomet bando jį sulaikyti. Tačiau ne visuomet pavyksta, nes dalis jų pabėga per kopas.

Policijos vadas neprieštarautų įteisinimui

Su 15min kalbėjęs A.Budginas supranta: žmonės tiesiog taip užsidirba pragyvenimui. Beje, jo žiniomis, čeburekai kepami tinkamomis sąlygomis ir tai daroma legaliai.

„Mūsų duomenimis, tuos čeburekus jie nusiperka legaliai, turi visus čekius, bet jie negali vykdyti veiklos, nėra jos kaip įforminti“, – sakė A.Budginas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Budginas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Budginas

Jis pripažino, kol žmonės paplūdimyje norės pasivaišinti čeburekais, tol atsiras ir juos parduodančių.

„Aš už, aš už, – paklaustas, galbūt laikas baigti šia, atrodytų, beprasmę kovą ir legalizuoti čeburekų prekybą, sakė Palangos PK viršininkas. – Maistas yra perkamas su dokumentais, verslo liudijimą žmogus turi prekybai. Tos virtuvės yra patikrintos, higienos normos atitinkamos, koks skirtumas, ar einu pirkti kebabus, ten dirba tokie pat vyrai ar moterys, mes perkam iš ten ir valgom.“

Jis pridūrė, be abejo, kontrolės tada reiktų, ypač, kai pajūryje prasidėtų karščiai. „Jeigu būtų leista, gerai, aš už, bet kol neleidžiama, mes priversti reaguoti ir tvarkytis“, – sakė jis.

Palangos meras: galvosim

Palangos meras Šarūnas Vaitkus nebuvo nusiteikęs taip entuziastingai, jo nuomone, yra civilizuoti būdai pavalgyti – paplūdimiuose bent kol kas veikia lauko kavinės, o jis pats tikisi, kad jos išliks ir po 2020 metų, kai ten bus uždrausta prekyba alkoholiu.

„Kas atsitiktų, jei būtų apnuodyti žmonės?“ – sakė Palangos meras, paklaustas apie čeburekus, tačiau užsiminus, kad tokio atvejo neteko girdėti, jis pritarė negirdėjęs apsinuodijimo pavyzdžių ir pats.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Vaitkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Vaitkus

„Reikia daryti civilizuotai, gyvename XXI a., žmogus nueina į kavinę, gauna šakutę, lėkštutę. Yra ledai, yra gira, yra čeburekai, viskas yra tvarkingai“, – 15min kalbėjo jis.

Meras pripažino, kad klausimas sudėtingas, viena vertus, žmonės nėra patenkinti, kai čeburekų pardavėjai drumsčia jų ramybę paplūdimyje.

„Čia sunkus klausimas, nes jei juos įteisintų, neįsivaizduoju kaip žmonės galėtų būti paplūdimyje. Jų juk būtų šimtai“, – sakė Palangos meras, o atkreipus dėmesį, kad leidimų būtų galima išduoti ribotą skaičių, sakė apie tai galvosiantis.

„Reikia apie tuos dalykus mąstyti, užsienyje jie yra, maistą nešioja. Bet reiktų sėsti ir kalbėtis“, – kalbėjo Š.Vaitkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius