-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovai su aukštomis kainomis valdžia sugalvojo naują ribojimą – pirkti tik savo rajone

Kainos gali kristi, o konkurencija didėti tada, kai perki iš vietinių gamintojų – tokia logika vadovaujasi Ūkio ministerija, parengusi naują kovos su brangimu ginklą. Siūloma, kad darželiai, mokyklos, ligoninės, kitos įstaigos pusę reikalingų maisto produktų pirktų tik iš savo rajono gamintojų. Verslo atstovai įžvelgia diskriminaciją.   
Karvės
Karvės / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ūkio ministerija, kaip ir kitos, pateikė savo pasiūlymus kainoms mažinti ir konkurencijai didinti. Premjeras Saulius Skvernelis įpareigojo ministerijas pateikti savo siūlymus, iš kurių bus atrenkami tinkamiausi.

Vienas pasiūlymas sėkmingai skinasi kelią, ir jau parengta atitinkama Viešųjų pirkimų įstatymo pataisa.

50 procentų pirkinių – iš vietos gamintojo

Ji įpareigos darželius, mokyklas, ligonines, kitas viešąsias įstaigas ar valstybines organizacijas 50 proc. maisto produktų pirkti tik iš konkrečios teritorijos.

Taigi, pavyzdžiui, Šilutės rajono darželiai pusę reikalingų maisto produktų turėtų pirkti tik iš to rajono gamintojų. Tiesa, įstatymo pataisoje eina kalba apie „smulkias pirkimo apimtis“. Projekto autoriai nepatikslina, iki kokios sumos yra smulkus pirkimas, bet tikėtina, kad kalba eina apie ūkininkus, kitus smulkius maisto gamintojus ir augintojus.

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius 15min teigė esąs tikras, kad tokia pataisa pagelbėtų smulkiesiems verslininkams, kurie nepajėgia konkuruoti su stambiaisiais.

Galiotų ir paslaugų verslui

Pasak ministro, tokiu būdu stengiamasi plačiau atverti kelius dalyvauti konkursuose tik toje savivaldybėje įsikūrusioms smulkioms ir vidutinėms įmonėms.

V.Riaukienės nuotr./Pynės
V.Riaukienės nuotr./Pynės

„Įstatymas galiotų ne tik regionuose veikiantiems smulkiesiems prekybininkams, bet ir kitiems prekių ir paslaugų tiekėjams. Pavyzdžiui, spausdinimo paslaugas ar kanceliarines prekes pirkėjui savivaldybėse galėtų tiekti ir konkursus laimėjusios vietos įmonės“, – teigė ministras komentare.

Taigi, pavyzdžiui, Kaišiadorių ligoninė, remiantis pataisos logika, pusę reikalingo popieriaus turėtų įsigyti iš rajono gamintojų, kurių greičiausiai net nėra.

Tačiau šis pakeitimas, kaip įsitikinęs V.Sinkevičius, būtų paspirtis smulkioms ir vidutinėms regionų įmonėms, kurioms kartais sudėtinga konkuruoti su dideliais rinkos žaidėjais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

Verslo atstovai: tai diskriminacija

Į projekto svarstymą Ūkio ministerijoje buvo pakviesti ir verslo atstovai. Tačiau jie sako taip ir nesupratę, kaip ši pataisa galėtų sumažinti kainas ir padidinti konkurenciją.

„Tokia pataisa, mano manymu, diskriminuotų kitus, ne to rajono gamintojus. Taip būtų iškreipta rinka. Mes palaikome pastangas didinti konkurenciją, tačiau tokiais ribojimais apčiuopiamų rezultatų nepasieksi. Kainos gali kristi tada, kai turi galimybę pirkti maisto produktus bet kuriame rajone, o ne viename“, – 15min dėstė nuomonę Mėsos perdirbėjų asociacijos prezidentas Egidijus Mockevičius.

Todėl jis abejoja, ar įpareigojimas pusę maisto produktų pirkti iš savo teritorijos labai pagerintų smulkiųjų ir vidutinių verslininkų, gamintojų kasdienybę. „Jei būtų sukontroliuoti perpardavinėtojai, kurie dirba šešėlyje, tada būtų gerai. Pavyzdžiui, jei tikrai būtų perkama iš vietos ūkininko, tačiau Lietuvoje dominuoja perpardavėjai“, – teigė asociacijos vadovas.

Dėl siūlomų ribojimų abejoja ir Verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus. „Bet kokie panašūs ribojimai neduos teigiamo rezultato – ar pirksi vienoje, ar kitoje teritorijoje. Visame kainų mažinimo plane jaučiamas toks nenuoseklumas“, – įsitikinęs V.Sutkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius