Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 16

Kraipo galvas dėl siūlymo trumpinti bandomąjį laikotarpį: „Gali atverti Pandoros skrynią“

Socialdemokratui Linui Jonauskui siūlant sutrumpinti darbuotojų bandomąjį laikotarpį iki mėnesio, darbuotojų atstovė ir verslininkai kraipo galvas – skamba kaip rinkiminis triukas ir naudos iš to vargu ar būtų.
Valymo įrenginių gaminimo įmonė „August ir Ko“
Darbuotojas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Saugo nuo išnaudojimo

Šiuo metu numatyta, kad bandomasis laikotarpis negali būti ilgesnis nei trys mėnesiai, bet L.Jonauskas mano, kad tai – per daug. Jis įregistravo Darbo kodekso pataisas, kuriomis siūlo šį laikotarpį sutrumpinti iki vieno mėnesio.

Anot jo, kartais darbdaviai šiuo laikotarpiu piktnaudžiauja ir neretai dėl to nukenčia jauni, darbo patirties neturintys arba turintys jos mažai asmenys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Jonauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Jonauskas

„Deja, pasitaiko atvejų, kai darbdaviai jaunus žmones priima į darbą, o besibaigiant bandomajam laikotarpiui be objektyvių priežasčių, tiesiog nenorėdami kelti po bandomojo laikotarpio sutarto darbo užmokesčio, juos atleidžia“, – aiškino L.Jonauskas.

Dėl šios priežasties, jo manymu, reikia imtis pokyčių ir jo pasiūlytas bandomojo laikotarpio trumpinimas padėtų išvengti darbuotojų išnaudojimo, užtikrintų jų teises į socialinę ir finansinę apsaugą.

„Kas yra tie trys mėnesiai darbuotojui? Žmogus tris mėnesius yra priverstas būti neapibrėžtumo padėtyje, kurioje jis neturi daugelio įprastų darbuotojų turimų garantijų. Jis gali būti atleistas bet kada, įspėjus jį prieš tris darbo dienas. Jam nepriklauso jokios išeitinės kompensacijos, kurios mokamos atleidžiamiems ilgiau dirbantiems darbuotojams.

Tuos tris mėnesius žmogus praranda finansines galimybes bandomuoju laikotarpiu imti būsto paskolą, taip pat yra priverstas tenkintis mažesniu atlyginimu. Todėl išbandymo termino sumažinimas darbuotojams ir socialiai, ir finansiškai leis jaustis daug tvirčiau“, – aiškino Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius