-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kredito unijoms – naujas saugiklis: privaloma likvidžių lėšų saugos pagalvė

Siekdamas padidinti kredito unijose laikomų indėlių saugumą, Lietuvos bankas nusprendė kredito unijoms taikyti naują likvidumo reikalavimą – padengimo likvidžiuoju turtu rodiklį. Jo laikytis unijos privalės nuo kitų metų pradžios.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Šio rodiklio tikslas – užtikrinti, kad kredito unijos visuomet turėtų tam tikrą kiekį aukštos kokybės likvidaus turto, kuris, susidarius nepalankioms sąlygoms, iškart galėtų būti paverstas grynaisiais pinigais. Tai leistų unijoms patenkinti atsiradusį papildomą pinigų poreikį mėnesio laikotarpiui, nepritraukiant papildomų pinigų srautų ir išvengiant būtinybės nuostolingai parduoti kitą turtą“, – pranešime spaudai cituojamas Vytautas Valvonis, Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius.

Jo vertinimu, šiuo metu dauguma kredito unijų neturi likvidumo problemų, tačiau naujas saugiklis padėtų išvengti problemų, jei jų kiltų ateityje dėl sparčios kredito unijų plėtros ir su tuo susijusios likvidumo rizikos.

„Padengimo likvidžiuoju turtu reikalavimas įpareigos kredito unijas tiksliau prognozuoti pinigų srautus ir veiks tarsi saugos pagalvė, kuri išsiskleistų iškilus finansinėms problemoms. Reikalausime, kad naujasis reikalavimas būtų vykdomas kasdien“, – sakė V. Valvonis.

Nustatyta, kad į rodiklio skaičiavimą bus įtraukiamas tik aukštos kokybės likvidus turtas: grynieji pinigai, Europos ekonominės erdvės šalių vyriausybių ir centrinių bankų išleisti vertybiniai popieriai, jei Standard & Poor’s, Fitch Ratings arba Moody’s Investors Service reitingų agentūros šioms šalims yra suteikusi ne mažesnį kaip AA- ar Aa3 ilgalaikį skolinimosi reitingą. Aukštos kokybės likvidžiu turtu bus pripažįstama ir 50 proc. kredito unijos lėšų, laikomų Lietuvos centrinės kredito unijos likvidumo palaikymo rezerve. Aukštos kokybės likvidaus turto suma neturi būti mažesnė už grynąjį netenkamų pinigų srautą.

Pagal 2012 m. liepos 1 d. duomenis, padengimo likvidžiuoju turtu reikalavimą vykdytų visos kredito unijos, bet keletas iš jų tik su nedideliu rezervu.

Panašus reikalavimas – likvidumo atsargos – bankams pradėtas taikyti jau 2010 m.

Šių metų kovo mėn. Lietuvos banko valdyba patvirtino Kredito unijų veiklos priežiūros tobulinimo krypčių nuostatas. Jas vykdant stiprinama kredito unijų priežiūra, griežtinami kapitalo ir kiti reikalavimai, aukščiau pakelta kredito unijų vadovų kvalifikacijos kartelė.

Šiuo metu Lietuvoje veikia Lietuvos centrinė kredito unija ir 77 kredito unijos. Jos vienija apie 141 tūkst. narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius