Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kredito unijos seka bankų pėdomis – brangina paslaugas

Lietuvos kredito unijos nutarė sekti komercinių bankų pėdomis – nuo balandžio 1-osios kai kurios jų brangina paslaugas. Dalis paslaugų brangsta net dvigubai. O už tai, ką anksčiau siūlė nemokamai, dabar jau reikalauja susimokėti. Unijų atstovai teigia, kad tai verčia daryti didelės investicijos.
Kredito unija
Kredito unija / Eglės Digrytės nuotr.

Nors unijoms iki bankų įkainių – dar toloka, tačiau čia sparčiai vejamasi.

Unijų atstovai sako, kad branginti paslaugas tenka dėl investicijų, tačiau įkainiai kredito unijoje vis tiek mažesni nei komerciniuose bankuose.

Kai kurios anksčiau buvusios nemokamos paslaugos nuo balandžio 1 dienos taps mokamomis.

Pavyzdžiui, Vilniaus regiono kredito unija jau paskelbė, kad išgryninant pinigus iš atsiskaitomosios sąskaitos, reikės mokėti pusę procento nuo sumos, arba mažiausiai du eurus. Anksčiau buvo galima nemokamai per dieną išgryninti iki 1158 eurų.

Tai – ne naujas žingsnis finansų sistemoje. Praėjusiais metais Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai paskelbė limitus grynųjų, kuriuos galima nusiimti nuo sąskaitos nemokamai.

Grynųjų pinigų įmokėjimas į kito asmens sąskaitą brangsta nuo 58 centų iki euro. Tiek pat brangsta ir valiutos pirkimas bei kitos paslaugos.

„Kiekviena unija paslaugų kainas nustato savarankiškai, tačiau iš tiesų įkainiai daugelyje unijų padidėjo“, – pripažino Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) Verslo plėtros departamento direktorė Jurgita Liutvinskienė.

Pastaraisiais metais kredito unijų veikla tapo labiau prižiūrima, kai kurias teko uždaryti arba perimti valdymą. Be to, unijų nariams tapo sudėtingiau skolintis pinigus. Tačiau J.Liutvinskienė sakė, kad paslaugos brangsta ne dėl to, kad griežtinama unijų veikla. 

37 unijos, priklausančios LCKU, prašo iki 30 centų už pinigų pervedimą į kitoje finansų įstaigoje esančią sąskaitą, 22 kredito unijos kol kas šios paslaugos dar neapmokestino, o dar dvi – jau prašo daugiau nei 30 centų.

Pagrindinė įkainių didėjimo priežastis – investicijos į informacines technologijas. Pasak J.Liutvinskienės, kai kurios LCKU narės padidino pinigų pervedimų įkainius dėl didelių investicijų į IT siekiant prisitaikyti prie SEPA.

Unijos įkainius kelia ir dėl Lietuvos banko priimtų naujų saugumo reikalavimų internetiniams mokėjimams. Dėl to kai kuriose buvo įdiegtas mobilus e.parašas bei mokėjimo kortelių saugių atskaitymų programa.

Tačiau kodėl kai kurios unijos paslaugas brangina, o kai kurios ne? Didesnį pelną uždirbančios unijos kol kas gali sau leisti nebranginti paslaugų

„Nepaisant to, kredito unijų pinigų pervedimo vidurkis (13 centų) rinkoje vis dar nesiekia komercinių bankų ir mokėjimo įstaigų pinigų pervedimo paslaugų įkainių, kurių vidurkis šiuo metu siekia 33 centus“, – sakė LCKU Verslo plėtros departamento direktorė Jurgita Liutvinskienė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius