Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kreditų negauna pusė prašančių įmonių

Mažuosius kreditus kol kas yra gavę daugiau nei 100 mažų ir vidutinių įmonių. Joms išdalinti pirmieji milijonai, tačiau bankų atstovai atkreipia dėmesį, kad tenka atsakyti maždaug pusei paskolos prašančių įmonių.
Kitais metais atlyginimai kils lėčiau.
Mažoms ir vidutinėms įmonėms išdalinti pirmieji kreditai. Tačiau bankų atstovai pastebi, kad tenka atsakyti maždaug pusei prašančiųjų. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Ketvirtadienį, po susitikimo su visų keturių kreditus mažoms ir vidutinėms įmonėms teikiančių bankų atstovais, ūkio ministras Dainius Kreivys sakė, kad 103 įmonėms jau yra išdalinta 13,5 mln. litų paskolų. Dar 400 įmonių yra pateikusios paraiškas ir laukia atsakymo.

Bankai nekredituoja tų įmonių, kurios turi daug skolų, kurių finansinė padėtis yra beviltiška ir net kreditas nepadėtų atsiskaityti su skolintojais. Bankai taip pat nesuteikia lėšų paskolų refinansavimui.Padėti verslui, pasak ministro, yra skirta 1,3 mlrd. litų skatinimo plano lėšų. Dar maždaug 1 mlrd. litų pasiruošę skirti bankai. D.Kreivys negalėjo pasakyti, kaip greitai bus išdalinti šie pinigai. „Neturiu stebuklingos lazdelės, kuri man parodytų ateitį“, – paaiškino ministras, bet patikino sieksiantis, kad tai būtų padaryta operatyviai.

„Situacija ne iš lengvųjų. Kiekviena diena verslui – naujas galvosūkis. (...) Sulaukiam daug klientų“, – žurnalistams sakė Viktoras Budraitis, Šiaulių banko valdybos pirmininko pavaduotojas. Jis sakė, jog bankas kol kas sulaukė apie 100 paraiškų. 40 iš jų buvo patvirtintos. „Manau, kad verslas gaus didelį postūmį“, – sakė V.Budraitis. Jo teigimu, įmonės prašančios kreditų yra išsidėsčiusios per visą Lietuvą.

Šiaulių banko atstovas taip pat pasidžiaugė, jog „mažos įmonės, turinčios iki 50 darbuotojų, verda naktim“. Pasak V.Budraičio, jos atneša įdomių pasiūlymų, ieško naujų rinkų. „Tie, kurie atsilaikys šiame procese, išeis tokie stiprūs, kad bus lygūs su visomis europinėmis įmonėmis. Tokia mokykla“, – sakė jis.

Vis dėlto, V.Budraitis pažymėjo, kad bankas atsisako išduoti paskolas maždaug pusei prašančių įmonių. Apie panašią statistiką užsiminė ir kitų paskolas mažam ir vidutiniam verslui teikiančių bankų – „Parex“ banko, Ūkio banko ir Medicinos banko – atstovai.

V.Budraičio teigimu, bankai nekredituoja tų įmonių, kurios turi daug skolų, kurių finansinė padėtis yra beviltiška ir net kreditas nepadėtų atsiskaityti su skolintojais. Bankai taip pat nesuteikia lėšų paskolų refinansavimui. Pasak jų atstovų, to padaryti neleidžia Europos Sąjungos įstatymai.

„Parex“ banko valdybos pirmininkė Alma Vaitkunskienė teigė, jog kredito prašančios įmonės turi gebėti pagrįsti savo veiklos perspektyvą, ją suvokti pačios ir suvokti, kas bus paskolos grąžinimo pagrindiniai šaltiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius