Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kreiptis dėl paramos būstui jau per vėlu: prašymų – 8 kartus per daug

Nuo pirmadienio jaunos šeimos gali kreiptis į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją dėl paramos būstui regionuose. Tačiau tam skirtos lėšos – ribotos, skaičiuojama, kad paramą šiemet pavyks suteikti tik apie 115 šeimų. O prašymų – jau per 800. Vadinasi, vilties gauti paramą būsto kreditui arba pradiniam įnašui liko mažai.
Jauna šeima
Jauna šeima / 123rf.com nuotr.

Paramos projektu siekiama mažinti emigraciją, gerinti demografinę šalies situaciją ir stiprinti regionus, pristatydamas paramos būsto įsigijimui įstatymą kalbėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Tačiau dabar aiškėja, kad paramos užteks vienetams.

Dėl subsidijos jaunoms šeimoms pirmam būstui regionuose, rugsėjo 4 d. duomenimis, kreipėsi 840 jaunų šeimų, 15min informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. 27 prašymai jau patenkinti, o iš viso planuojama paremti tik 115 šeimų šiais metais.

Iš visų pateiktų prašymų 46 proc. prašymų buvo iš jaunų šeimų su vienu vaiku, 27 proc. – iš šeimų su dviem vaikais, 23 proc. – iš šeimų be vaikų ir 4 proc. – iš šeimų su trimis ar daugiau vaikų. 111 prašymų pateikta Kauno rajono savivaldybėje, 73 prašymai – Klaipėdos rajono savivaldybėje, 67 prašymai – Vilniaus rajono savivaldybėje, Panevėžio miesto savivaldybėje – 47, likę 542 – kitose savivaldybėse. Iš 840 prašymų jau priimti 185 prašymai, patenkinta – 27, atmesta – 120, apdorojama – 508.

Tiesa, ministerija pabrėžia, kad kreiptis dėl paramos vis dar galima – dokumentus užpildžiusieji bus įtraukiami į eilę – nors šiemet paramos negaus, kitais metais jie eilėje bus aukščiau nei tie, kurie paraiškas pildys tik kitais metais.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

„Jaunos šeimos buvo labai aktyvios ir tai akivaizdžiai liudija mūsų pasiūlytos priemonės svarbą. Iš pirminių skaičių matome, kad regionuose egzistuoja didelis poreikis būstui, nes net 542 prašymai pateikti norint įsigyti būstą ne prie didmiesčių. Šiuo metu matome tikrąjį poreikį ir Vyriausybėje bei Seime ieškosime galimybių patenkinti jaunų šeimų poreikį į būstą“, – 15min perduotame komentare teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Problema – per mažai lėšų

Nuo rugsėjo pirmosios įsigaliojo įstatymas, leidžiantis jaunoms šeimoms kreiptis dėl finansinės paramos būsto įsigijimui. Pretenduoti į finansinę paskatą gali jaunos šeimos, kuriose abu sutuoktiniai arba vienas vaikus auginantis tėvas ar mama nėra vyresni nei 35 metų. Jaunos šeimos nariai turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių žmonių apskaitą.

Vildamosis gauti paramą būstui, nuo pirmadienio jaunos šeimos puolė pildyti paraiškas. Socialinės apsaugos ir ministerijos duomenimis, prašymus jau pateikė daugiau nei 800 šeimų. Tačiau problema yra ta, kad parama yra ribota – per metus tam skirta vos apie 2 mln. eurų. Preliminariai vertinama, kad šių pinigų užteks tik maždaug 115 šeimų, taigi prašymų vien per pirmą dieną jau pateikta 5 kartus daugiau nei kad jų gali būti patenkinta.

Finansinėms paskatoms pirmajam jaunų šeimų būstui šiais metais numatyta 2 mln. eurų, 2019 m. – 4 mln., 2020 m. – 4 mln. eurų, 2021 m. – 4 mln. eurų. Tačiau šios sumos gali keistis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius