Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kriptovaliutų kasėjams atėjo sunkūs laikai: krintant kainoms uždarbiai baigia išdžiūti

Bitkoino kaina antradienį krito žemiau nei 8000 JAV dolerių, o kitų populiariausių kriptovaliutų kainos pasiekė ir nuo pernai nematytų žemumų. Kriptovaliutų kasėjams atėjo sunkūs laikai, nes „atšipo jų kastuvai“ – turima kompiuterinė technika užtikrina tik minimalias pajamas, o kai kuriais atvejais netgi tampa nuostolinga.
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį bitkoino kaina krinta apie 3 proc., iki 7900 JAV dolerių. Tačiau kriptovaliutų kasėjams labiausiai nerimą kelia kitos populiariausios kriptovaliutos, kurių kainos pasiekė nuo pernai nematytas žemumas.

Antros pagal populiarumą eterio kriptovaliutos kaina krito iki žemiausio lygmens nuo 2017 m. lapkričio – vien per parą eteris atpigo 6,3 proc. ir kainuoja apie 459 dolerius (370 eurų).

Kitos tarp kasėjų populiarios kriptovaliutos – „Zcash“ – kaina taip pat žemiausia nuo pernai lapkričio ir svyruoja apie 214 JAV dolerių (172 Eur).

Prie kainų nuosmukio prisidėjo „Twitter“ sprendimas uždrausti bet kokią reklamą, susijusia su pirminiais žetonų platinimais (ICO), žetonų pardavimais, biržomis ir piniginių paslaugomis, rašo „coindesk.com“.

Krintanti kriptovaliutų kaina reiškia mažėjančius uždarbius kriptovaliutų „kasėjams“ – asmenims ar įmonėms, naudojančioms kompiuterinę techniką skaičiavimams atlikti.

Eterio kaina krinta nuo metų pradžios, tačiau eterio „iškasimo“ sudėtingumas tik augo ir pasiekė rekordines aukštumas. Tai reiškia, kad vis mažiau iškasama šios kriptovaliutos naudojant tą pačią kompiuterinę techniką, kadangi vis daugiau naujų kasėjų ateina į rinką. Eterio iškasamas kiekis yra stabilus visiems kasėjams – apie 3,5 eterio per 15 sekundžių, tačiau kuo daugiau kasėjų, tuo mažiau šansų jiems dalį „kasybų“ gauti.

Šiuo metu vienos populiariausių vaizdo plokščių, naudojamų eteriui kasti – „AMD Radeon RX 580“, arba „Nvidia GeForce GTX 1070“. Rinkoje šios vaizdo plokštės kainuoja 500–700 eurų, tačiau esamu metu jos prikastų eterio maždaug už 21–23 eurus per mėnesį, nevertinant elektros sąnaudų, kurios galėtų siekti apie 10 eurų vienai vaizdo plokštei.

VIDEO: Bitkoinas supriešino investuotojus ir ekonomistą – nesuprantantiems patarė nepirkti

Praėjusiais metais eterio kasėjų skaičiaus augimas nespėjo paskui aukštyn šuoliuojančią eterio kainą, todėl jų pelnai ilgą laiką didėjo ir siekė netgi 60–70 eurų per mėnesį už vieną vaizdo plokštę. Šiemet atvirkščiai – kasėjų toliau daugėja, o kriptovaliutos ėmė pigti.

2017 metų pradžioje eteris kainavo apie 7 eurus, o jau gruodį jo kaina perlipo ir 1000 eurų. Šis kainos augimas pritraukė daug naujų „kasėjų“ į rinką.

„Gruodį 500 dolerių siekusi eterio kaina atrodė kaip svajonių išsipildymas bet kuriam kriptovaliutos kasėjui. Tačiau šiandien tokia kaina yra košmaras. Per tą patį laikotarpį, per kurį eteris pabrango nuo 500 dolerių iki 1400 dolerių, ir po to kaina sugrįžo atgal, iškasimo sudėtingumas išaugo dvigubai ir nenustojo augti toliau“, – rašo „tomshardware.com“, atlikusi kriptovaliutų kasimo eksperimentą.

Rinkoje pasirodo nuogąstavimų, kad kasti „Zcash“ kriptovaliutą vaizdo plokštėmis darosi apskritai nuostolinga – tai priklauso nuo turimos įrangos ir energijos sąnaudų.

„Facebook“ nuotr./Įrašas socialiniame tinkle apie kriptovaliutų nuosmukį
„Facebook“ nuotr./Įrašas socialiniame tinkle apie kriptovaliutų nuosmukį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius