Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kriptovaliutų žiema“ baigiasi? Vertės kyla, bet, ar ilgam

Investuotojams į bitkoinus ir kitas kriptovaliutas 2022-ieji buvo žiaurūs metai – šiemet bitkoinas prarado daugiau nei pusę savo vertės. Tačiau pastaruoju metu kyla tiek kriptovaliutų, tiek su jomis susijusių įmonių vertės. Ar kriptovaliutos atsispyrė nuo dugno ir kiek tai truks?
Eteris ir bitkoinas
Eteris ir bitkoinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Investuotojams į kriptovaliutas 2022-ieji buvo išgyvenimo metai. Kaip primena „CNN Business“, vieno bitkoino kaina palyginus su pernai metų rekordine 70 tūkst. JAV dolerių verte, nukritusi daugiau nei 65 proc.

Visų kriptovaliutų vertė nuo maždaug 2,2 trilijono JAV dolerių 2021 m. pabaigoje smuko iki kiek daugiau nei 1 trilijono JAV dolerių šiuo metu.

123RF.com nuotr./Bitkoinai
123RF.com nuotr./Bitkoinai

Didžiausia pasaulyje kriptovaliuta bitkoinas sudaro apie 42 proc. visos šios rinkos, tačiau 2022 m. buvo tokie pat baisūs ir kito su kriptovaliutomis susijusio turto savininkams, pavyzdžiui, JAV virtualių valiutų biržai „Coinbase“. Šiais metais šios įmonės akcijos smuko 75 proc., o konkurentės „Robinhood“ akcijos prarado pusę savo vertės.

Visgi yra vilčių, kad blogiausia kriptovaliutoms gali būti jau praeityje. Kriptovaliutų biržos „Bitstamp“ duomenimis, bitkoino kaina pastarosiomis dienomis auga ir svyruoja apie 23 tūkst. JAV dolerių. Pavyzdžiui trečiadienio vidurdienio duomenimis, per parą šios kriptovaliutos vertė paaugo 6 proc.

Kaip rašo „CNN Business“, per pastarąją savaitę bitkoinas pabrango daugiau kaip 15 proc., o kitų dviejų populiariausių kriptovaliutų kursas pakilo dar labiau.

Solana per pastarąją savaitę pabrango daugiau kaip 35 proc., o eteris – beveik 45 proc. Eteris, antroji pagal vertę kriptovaliuta, plačiai naudojamas finansuoti nepiniginių žetonų, arba NFT, skaitmeninio turto, kuris užkariavo kolekcionavimo pasaulį, įsigijimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kriptovaliuta „Ethereum“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kriptovaliuta „Ethereum“

Amerikos virtualių valiutų biržos „Coinbase“ vertė taip pat išaugo ir pirmadienį buvo pakilusi 9 proc. Programinės įrangos bendrovės „MicroStrategy“ (MSTR), kurios balanse birželio 30 d. buvo beveik 130 tūkst. bitkoinų, vertė per pastarąsias penkias dienas pakilo daugiau kaip 35 proc.

Keletas kriptovaliutų kasybos įmonių, kurios naudoja kompiuterius, kad išspręstų sudėtingas matematines lygtis ir taip generuotų naujus bitkoinus, pastarosiomis dienomis irgi smarkiai pabrango.

Pirmadienį „Marathon Digital“ (MARA) akcijos pabrango 21 proc., o per pastarąją savaitę jų vertė padidėjo daugiau kaip 50 proc. „Riot Blockchain“ (RIOT) akcijos per pastarąsias kelias dienas pabrango daugiau kaip 40 proc., o „Hive Blockchain“ (HVBTF) ir „Bitfarms“ – maždaug po 25 proc.

„Kriptovaliutų žiema“ baigiasi?

Kaip Time.com portalui teigė finansų maklerio įmonės „Oanda“ vyresnysis rinkos analitikas Edvardas Moya, jei per ateinančias dvi savaites bitkoino kaina stabilizuosis, užsitęsusi „kriptovaliutų žiema“, gali baigtis taip pat greitai, kaip ir prasidėjo.

Pasak jo, teigiama nuotaika Volstryte yra gera žinia kriptovaliutoms. Sumažėjus lūkesčiams dėl FED pinigų politikos griežtinimo ekonomika atrodo šiek tiek geriau, kyla akcijų rinka ir rimsta baimės dėl makroekonomikos, todėl ir „kriptovaliutų rinka pradeda atrodyti patraukli“.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Pasak eskperto, akcijų kilimas dažnai pakelia ir kriptovaliutas. Jis sako, kad investuotojai pradeda optimistiškiau vertinti ekonomiką, infliaciją ir kylančias palūkanų normas, o tai yra teigiamas ženklas rizikingam turtui. Paprastai kuo labiau investuotojai pasitiki akcijų rinka ir platesne makroekonomine aplinka, tuo didesnę riziką jie pasirengę prisiimti.

Visgi nors kriptovaliutų sugrįžimas gali būti paskatinimas didžiausiems sektoriaus rėmėjams, kartu tai turėtų būti ir priminimas, kad besiformuojanti rinka artimiausioje ateityje greičiausiai išliks nepastovi, įspėja „CNN Business“.

Tikėtis daugiau nepastovumo

„Skaitmeninio turto sektoriuje matysime ilgesnio laikotarpio kilimą, tačiau kol kas per daug nesidžiaugčiau, – „CNN Business“ sakė „LMAX Group“ rinkos strategas Joelis Krugeris. – Tai vis dar besivystanti rinka.“

Pasak eksperto, bitkoino atsigavimas atsiliko nuo staigesnio eterio ir kitų mažesnių kriptovaliutų kilimo, todėl trumpuoju laikotarpiu jis tebekelia susirūpinimą. Ekonomistas pridūrė, kad platesnė kriptovaliutų grupė gali sulaukti reikšmingesnio atsigavimo tik po „sveikesnio bitkoino atšokimo“.

Taigi visas triukšmas dėl to, kad bitkoinas yra skaitmeninis aukso atitikmuo, tėra tik triukšmas, rašo „CNN Business“. Bitkoinas, kaip turtas, panašesnis į nepastovias technologijų įmonių akcijas, o ne į daug stabilesnes prekes, tokias kaip auksas ar vyriausybių remiamos valiutos, pavyzdžiui, doleris ir euras.

123RF.com nuotr./Euro moneta
123RF.com nuotr./Euro moneta

Investuotojai taip pat turėtų atsižvelgti į tai, kad susidomėjimas kriptovaliutomis gali būti nepakankamas, kad pateisintų tūkstančius pristeigtų monetų, žetonų ir biržų. Tokiu atveju išliks ir klestės tik stipriausios kriptovaliutos.

„Kriptovaliutos išgyveno „dot com“ (interneto bendrovių burbulas - red. pastaba) erą primenantį augimą, kai buvo sukurta daug puikių idėjų ir įmonių, sakė turto valdymo bendrovės „Fintech Altruist“ investicijų vadovas Adamas Grealishas. Tačiau, pridūrė jis, taip pat buvo pradėta daug ne tokių puikių idėjų ir įmonių. Tas pats scenarijus greičiausiai bus taikomas ir kriptovaliutoms.

Laimėtojai ir pralaimėtojai

Dėl sektoriaus sukrėtimų tiek tarp viešai prekiaujamų bendrovių, tiek tarp startuolių susiformavo nugalėtojų ir pralaimėtojų gretos.

Kriptovaliutų skolintoja „Celsius“ šio mėnesio pradžioje buvo priversta pateikti bankroto paraišką, tą patį padarė ir rizikos fondas „Three Arrows Capital“. Tačiau privati kriptovaliutų milžinė FTX ir toliau klesti, o jos vertinimas dabar siekia 32 mlrd. dolerių.

FTX neseniai sutiko suteikti kredito liniją sunkumų patiriančiai kriptografijos įmonei „BlockFi“, o bendrovės milijardierius generalinis direktorius Samas Bankmanas-Friedas kalbėjo apie FTX finansinio pajėgumo panaudojimą gelbėjant ir kitas sunkumų patiriančias kriptografijos įmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius