-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Krizė Rusijoje Lietuvos tekstilininkų nepaveiks

Blogėjanti ekonominė padėtis Rusijos rinkoje mūsų šalies aprangos ir tekstilės pramonei didesnės įtakos neturės. Didžioji dalis šių įmonių produkcijos parduodama Europos šalyse.
„Litexpo“ vyksta tarptautinė paroda „Baltijos tekstilė ir oda“.
Tekstilė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šalies aprangos ir tekstilės įmonės daugiau nei 90 proc. produkcijos eksportuoja į kitas šalis. Rusijos rinkoje parduodama apie 5 proc. gaminių. Aprangos ir tekstilės asociacijos vadovas sako, kad stojanti Rusijos ekonomika šiam sektoriui didesnės įtakos neturės.

„Kai dirbame su klientais ES šalyse, kurie galbūt bendrauja su tais pačiais pirkėjais toje pačioje Rusijoje, tas netiesioginis poveikis irgi jausis, bet stebime augimą į mums tradicines rinkas, tokias kaip Skandinavijos šalys, Didžioji Britanija, Vokietija. Ir bendras balansas, jeigu taip galima pasakyti, labai pozityvus: augimas 7 proc. 2014 metais, lyginant su 2013-aisiais“, – pasakojo Aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos generalinis direktorius Linas Lasiauskas.

Bendras balansas labai pozityvus: augimas 7 proc. 2014 metais, lyginant su 2013-aisiais

„Utenos trikotažo“ vadovas teigia, kad gamykloje pavasarinės nuotaikos – siuvami šio metų sezono kolekcijų modeliai. Mūsų šalyje gamykla parduoda apie 10 proc. produkcijos, dar 10 proc. išveža į Rusiją, o 80 proc. gaminių skirti Vakarų Europos ir Skandinavijos šalių rinkoms: Austrijai, Šveicarijai, Vokietijai, Jungtinei Karalystei, Švedijai, taip pat JAV. Pradėta prekyba Japonijoje ir Australijoje. Partneriams iš Europos šalių paranku bendradarbiauti su „Utenos trikotažu“ dėl trumpesnės ir pigesnės logistikos, nei, pavyzdžiui, su Kinija.

„Mūsų įmonės privalumas ir išskirtinumas, kad mes esam mobilūs, greiti atgaminti ir pagaminti gaminius, tai vienas dalykas, lankstūs ir nuo pateikimo eskizų iki pateikimo į parduotuvę gaminius savo, tai mes labai greitai pagaminti galime. Kita vertus, mes gal išsiskiriame iš visų šalių, kad gaminame ir teikiame klientams išskirtines prekes, išskirtinius produktus su inovatyviomis medžiagomis“, – sakė „Utenos trikotažo“ generalinis direktorius Gintautas Bareika.

Pasak „Utenos trikotažo“ vadovo, įmonė stengiasi gaminti didesnės pridėtinės vertės, pagal užsakovų dizainerių pageidavimus – išskirtinę produkciją. „Utenos trikotaže“ iš atsivežtų ir laboratorijoje patikrintų verpalų mezgamos medžiagos, jos dažomos, marginamos, išsiuvinėjamos ir siuvami drabužiai. Gaminiams naudojamos ir modernios medžiagos, pavyzdžiui su anglies pluoštu. Tokie drabužiai apsaugo nuo elektros iškrovos. Pastaruoju metu ne tik Europos, bet ir kitose pasaulio šalyse ėmė populiarėti kanapių pluošto trikotažas.        

„Jis iš visų pluoštų yra pats ekologiškiausias, tai šiuo metu viena iš didžiausių mūsų naujovių, su kuria mes startuosime ir parodose ir tą žinią nešime savo klientams. Kanapių pluoštas pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, jisai naikina grybelį, galima puikiausiai dėvėti žmonėms, kurie turi jautrią odą“, – teigė „Utenos trikotažo“ inovacijų ir technologijų vadovė Inga Prievelienė.

Įmonės vadovai teigia, darbui gamykloje specialistus rengiantys patys. Joje dirba 750 darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius