-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kroatijos mažmeninės prekybos magnatas I.Todoričius kaltinamas daugiamilijonine afera

Kroatiją krečiant didžiausiam šalies istorijoje verslo skandalui, buvęs Kroatijos maisto produktų ir mažmeninės prekybos milžinės „Agrokor“ vadovas ir dar 14 asmenų buvo apkaltinti daugiamilijoniniu sukčiavimu, antradienį pranešė prokurorai.
"Agrokor" būstinė
"Agrokor" būstinė

Bylos centre atsidūrė 69 metų magnatas Ivica Todoričius, kuris 2017 metais pabėgo iš Kroatijos, o 2018-aisiais buvo ekstradijuotas iš Londono. Į Kroatiją sugrąžintas verslininkas buvo paleistas už užstatą.

Teismui pateiktame kaltinamajame akte I.Todoričius ir kiti asmenys, įskaitant du jo sūnus ir kitus buvusius „Agrokor“ vadovus, yra kaltinami „piktnaudžiavimu pasitikėjimu“ ir „oficialių ar verslo dokumentų klastojimu“, sakoma prokurorų pranešime.

Įtariama, kad pats I.Todoričius neteisėtai uždirbo daugiau nei 122 mln. eurų, tuo tarpu nusikalstama veikla įmonei atsiėjo daugiau nei 1,2 mlrd. kunų (159 mln. eurų), pažymėjo prokurorai.

Zagrebe įsikūrusi įmonė, kuri po restruktūrizacijos pernai pakeitė pavadinimą į „Fortenova“, yra didžiausia darbdavė Balkanuose, o du trečdaliai iš 50 000 jos darbuotojų dirba Kroatijoje. Didelis tiekėjų tinklas suteikia dar dešimtis tūkstančių darbo vietų.

I.Todoričius pavadino kaltinamąjį aktą „istorine Kroatijos teismų gėda“ ir apkaltino vyriausybę, kad ji surezgė „nusikalstamą planą“, siekdama atimti iš jo įmonę.

Verslininkas ne kartą pavadino jo atžvilgiu vykdomą tyrimą politiškai motyvuotu bei apkaltino aukštus Kroatijos vyriausybės narius organizuojant įmonės perėmimą 2019 metais.

Įsiskolinusi daugiau nei 7 mlrd. eurų skolų, praėjusiais metais „Agrokor“ buvo išgelbėta nuo bankroto, kreditoriams pritarus kelių milijardų eurų skolos susitarimui su Rusijos valstybiniu banku „Sberbank“.

„Sberbank“ dabar yra didžiausias bendrovės akcininkas, turintis beveik 40 proc. akcijų.

Teisinis procesas yra pats sudėtingiausias tokio pobūdžio procesas Kroatijoje, o bylą sudaro daugiau nei 80 000 puslapių, teigė prokurorai.

Šių metų pradžioje I.Todoričiui tapo dar vienos bylos dalyviu, kurioje jis kartu su dar trim įtariamaisiais kaltinamas 1,2 mln. eurų iš „Agrokor“ pasisavinimu sumokant už fiktyvias konsultavimo paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius