Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija įveda Kryme rublį, žmonės priversti įsigyti rusiškas bankų korteles

Simferopolyje tikima, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau žino, kaip baigsis referendumas dėl Krymo prijungimo prie Rusijos, todėl Simferopolyje dabar svarbiausi yra praktiniai klausimai, rašo „Deutsche Welle“.
Krymas ruošiasi rublio įvedimui, žmonės priversti užsisakyti rusiškas bankų korteles
Krymas ruošiasi rublio įvedimui, žmonės priversti užsisakyti rusiškas bankų korteles / Telekanal Dožd nuotr.

Kai Simferopolyje su 350 tūkst. gyventojų, lyja, gatvės duobės virsta nedideliais ežerais. Bet automobilių vairuotojai greičio nesumažina. Jie negailestingai taško purvu pėsčiuosius.

„Pirkite skėčius. Išleiskite savo grivinas“, – rėkia netoli traukinių stoties esančios parduotuvės prekeivis. Grivina yra Ukrainos valiuta.

Paskambinkite man po savaitės. Aš būsiu laimėtoja, – taip apie referendumą kalba Krymo rusė.

„Pirkite pačius brangiausius skėčius. Vis tiek greitai turėsime rublį“, – rėkia jis.

Naujos kainos

Vienoje bakalėjos parduotuvėje pardavėjas jau klijuoja naujas produktų kainas – ruošiasi rubliui.

Irina sustoja priešais parduotuvę. Ji yra karo veteranų ligoninės gydytoja. Ji sako, kad kalba rusiškai, ukrainietiškai ir angliškai. Ir, nors ji aiškina, kad ji žvelgia globaliai ir yra tolerantiška, rusų yra ta kalba, kuria ji nori kalbėti. Moteris teigia mananti, Krymo pusiasalis taps rusišku.

„Paskambinkite man po savaitės. Aš būsiu nugalėtoja“, – taip ji kalba apie sekmadienį įvyksiantį referendumą.

Negaliojančios banko kortelės

„Ar galiu paprašyti cigaretės“, – „Deutsche Welle“ žurnalisto klausia vyras. Jis neprašo išmaldos, jam tiesiog baigėsi grynieji.

Kas skaičiuos balsus? Kas jį kontroliuos? Kaip įmanoma suorganizuoti referendumą vos per savaitę? – Vitalijus turi ir daugiau klausimų apie referendumą dėl Krymo prisijungimo prie Rusijos.

„Aš turiu dvi banko korteles. Aš turiu pinigų savo sąskaitose, bet bankomatai nebepriima mano kortelių. Kaip aš galiu paaiškinti savo merginai, kad negaliu nupirkti traukinio bilietų į Melitopolį?“, – klausia jis.

Metitopolis yra Ukrainos miestas, nuo Simferopolio nutolęs maždaug 250 kilometrų. Galimas Krymo atskyrimas nuo Ukrainos kelia finansinių sunkumų.

Staiga Ukrainos bankai nebeišmoka algų. Tik Rusijos bankai tą daro.

Kijevo baimė

„Kvailas referendumas, – piktai sako taksi vairuotojas Vitalijus. – Kas skaičiuos balsus? Kas jį kontroliuos? Kaip įmanoma suorganizuoti referendumą vos per savaitę? Bet niekam tai nerūpi“, – Vitalijus aiškina tikįs, kad V.Putinas jau nusprendė, koks bus referendumo rezultatas. Taip pat mano ir daug kitų Simferopolio gyventojų. 

Vitalijus yra rusas. Jam nesvarbu, kam priklausys Krymas – Ukrainai ar Rusijai. Vis dėlto jis jaučiasi ignoruojamas tiek Maskvos, tiek Kijevo. Jis žiūri išskirtinai tik Rusijos televiziją ir tiki, kad Ukrainoje valdžią užgrobė radikalai.

„Jie nori terorizuoti Krymą su vilkikais, pilnais sprogmenų. Taip sako televizija, vadinasi, tai turi būti tiesa“, – sako jis.

Vyras neturi jokių problemų su vietine totorių mažuma: „Absoliutus melas yra tai, kad rusai ir totoriai nesutaria. Mano kaimynas yra totorius. Kai jis išsiruošia į vakarėlį, jo vaikai būna su manimi. Ir kai aš išeinu bokalo alaus, jis prižiūri mano vaikus.“

Totorių lyderis Refatas Chubarovas kviečia boikotuoti referendumą.

Kaimynystėje rusai ir totoriai sugyvena. Tačiau totorių bendruomenė baiminasi Krymo prisijungimo prie Rusijos.

Totorių lyderis Refatas Chubarovas kviečia boikotuoti referendumą. Jam, kaip ir daugeliui į jį panašių, Stalino eros deportacijos atmintyje vis dar yra gyvos.

Bet panašu, kad rusai Kryme jau žiūri į ateitį.

Pagrindinis jų rūpestis – išleisti grivinas ir įsigyti naujas bankų korteles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius