Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KT: fiksuota bauda už neteisėtai sumažintas „Sodros“ įmokas prieštarauja Konstitucijai

Įstatyme numatyta fiksuota bauda už neteisėtą socialinio draudimo įmokų sumažinimą prieštarauja Konstitucijai, ketvirtadienį paskelbė Konstitucinis Teismas. Anot jo, įstatymai turi sudaryti galimybes teismui individualizuoti baudą už neteisėtai sumažintas įmokas.
„Sodra“
„Sodra“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pagal Konstituciją įstatymų leidėjas šiame ar kituose įstatymuose turi nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kuriuo būtų sudarytos galimybės teismui individualizuoti (...) įtvirtintą griežtą sankciją – 50 proc. trūkstamos socialinio draudimo įmokų sumos – už neteisėtai sumažintas socialinio draudimo įmokas“, – nurodė Konstitucinis Teismas.

Pasak jo, nuobaudos turi būti diferencijuojamos, kad jas taikant būtų galima atsižvelgti į pažeidimo pobūdį, atsakomybę lengvinančias ir kitas aplinkybes. Kita vertus, KT pabrėžė, kad įstatyme įtvirtinta 50 proc. bauda savaime negali būti aiškinama kaip neteisinga ar neadekvati pažeidimui.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) prašė ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostata, kad nustačius, jog neteisėtai sumažinus „Sodros“ įmokas priskaičiuojama trūkstama suma ir skiriama 50 proc. jos dydžio bauda.

LVAT vertinimu, įstatymu įtvirtinta fiksuota 50 proc. bauda sukūrė Konstitucijai prieštaraujančią situaciją, kai nei mokesčių administratorius, nei teismas neturi galimybės atsižvelgti į pažeidimo pobūdį, atsakomybę lengvinančias ir kitas aplinkybes bei skirti mažesnę baudą.

LVAT į Konstitucinį Teismą kreipėsi sustabdęs bylą, kurioje ginčas kilo dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos žmogui skirtų baudų. Pasak LVAT, pareiškėjas yra pateikęs argumentų, kodėl bauda jam turėtų būti sumažinta, tačiau dėl įstatyme įtvirtinto reguliavimo negalima to padaryti.

Žmogus teismo prašė panaikinti VMI 2020 metų birželio sprendimą dėl 10,4 tūkst. eurų „Sodros“ įmokų ir 3,3 tūkst. eurų privalomojo sveikatos draudimo įmokų baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius