Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros ministrė ragina neskubėti trimituoti apie lėšas kultūrai

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson ragina neskubėti vertinti numatomo kultūros srities finansavimo, nes galutiniai skaičiai paaiškės tik tuomet, kai bus parengtas kitų metų biudžetas.
Liana Ruokytė-Jonsson
Liana Ruokytė-Jonsson / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Aš linkusi palaukti paskutinio momento, o tada trimituoti, ar kultūra buvo nuskriausta, ar jai daugiau atseikėta.

„Neskubėčiau skelbti paskutinio rezultato. Dar tik įvykusios derybos, bet biudžeto patvirtinto mes dar niekas nematėme. Aš linkusi palaukti paskutinio momento, o tada trimituoti, ar kultūra buvo nuskriausta, ar jai daugiau atseikėta. (...) Esu optimistė ir netikiu, kad turint kultūrą tarp penkių prioritetų Vyriausybės programoje, kad kultūra bus nuskriausta. Palauksiu kantriai rudens ir, kai pamatysiu skaičius, galėsiu pasakyti savo nuomonę“, – interviu Žinių radijui antradienį kalbėjo kultūros ministrė.

L.Ruokytės-Jonsson teigimu, viešai paskleista žinia apie tariamus ketinimus Kultūros ministerijai kitų metų biudžetą susimažinti beveik 18 mln. eurų perduodant juos į vadinamąjį pokyčių krepšelį yra absurdiška dezinformacija.

„Ačiū Dievui, tai neįvyko“, – teigė ministrė, tačiau pridūrė, jog kultūros sričiai būtina skirti didesnes investicijas.

Pasibaigus diskusijoms dėl lėšų paskirstymo, vadinamojo pokyčių krepšelio, Finansų ministerija pirmadienį pranešė, kad kultūros finansavimas kitąmet nemažės. Anksčiau politikai skelbė, kad į „pokyčių krepšelį“ Kultūros ministerijai gali tekti įnešti 18 mln. eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kultūros ministerija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kultūros ministerija

Pasak L.Ruokytės-Jonsson, per pastaruosius 26 metus „kultūros sektorius buvo tiek nuniokotas, kad realiai lyginant su kitomis sritimis mes esame nulinėje pozicijoje“, daugelis politikų neturėjo jokio santykio su kultūros sritimi.

Kultūrininkai labai mažai uždirba, tai mažiausiai apmokama sritis ir tai yra skandalas.

„Kultūrininkai labai mažai uždirba, tai mažiausiai apmokama sritis ir tai yra skandalas“, – kalbėjo ministrė.

Tai, jog kitąmet finansavimas kultūros sričiai nemažės, prieš kelias savaites yra sakęs ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Anot jo, pasiūlymas Kultūros ministerijai kitų metų biudžetą susimažinti beveik 18 mln. eurų ir atiduoti juos į vadinamąjį pokyčių krepšelį tėra kalbos, o ne sprendimas.

„Šiandien renkamas „permainų krepšelis“, 18 mln. eurų buvo mechaniškai išdėstyta Kultūros ministerijai, kaip ir kitoms ministerijoms, bet ketinimas yra toks, kad tai yra tik derybų objektas. Mes norime mažinti Lietuvoje valdininkų skaičių iki 25 proc., tą būtina padaryti, ir atitinkamai ministerijoms vienas iš tokių stimuliavimo šito veikimo kryptimi yra būtent siūlymas mažintis lėšas tose srityse, kur galima rasti rezervų. Bet Kultūros ministerija rezervų neturi, šitoje situacijoje reikėtų pasakyti, kad tai, kas yra koks nors kalbėjimas, nėra nutarimai“, – birželio pabaigoje kalbėjo R.Karbauskis.

Jis taip pat pabrėžė, kad surinkus „pokyčių krepšelį“ dalis jo lėšų bus skirta kultūrai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Finansų ministerija pirmadienį pranešė, kad ministerijoms į „pokyčių krepšelį“ pavyks sutaupyti 259 mln. eurų. Kitąmet finansavimas turėtų augti Krašto apsaugos ministerijai ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Kaip ir Kultūros ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos finansavimas kitąmet neturėtų keistis.

Daugiausiai sutaupyti kitąmet pasiryžusios Finansų ir Žemės ūkio ministerijos – atitinkamai beveik 58 mln. eurų ir 25 mln. eurų. Taip pat kiek daugiau nei 8 mln. turės sutaupyti Teisingumo ministerija, 6 mln. eurų – Ūkio ministerija.

Vadinamasis pokyčių krepšelis – tai Vyriausybės prioritetiniams darbams ir anksčiau įstatymais prisiimtiems įsipareigojimams vykdyti reikalingos lėšos. Iš viso kitąmet jis sieks 617,5 mln. eurų, kurių didžiąją dalį sudarys šiemet ministerijų baigiamų vykdyti programų, priemonių ir investicinių projektų lėšos, kitos ministerijų veiklos efektyvumo didinimo priemonės, taip pat lėšos iš numatomo 2018 metų pajamų prieaugio.

Galutinis Vyriausybės siūlomas valstybės biudžeto projektas Seimui bus teikiamas ne vėliau kaip šių metų spalio 17 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius