-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur pigiausia nusipirkti antrą pilietybę?

Filmuose apie šnipus dažnai rodomi herojai, kurių lagaminai pripildyti pinigų ir įvairių valstybių pasų. Tačiau antros pilietybės kartais prireikia ne tik šnipams, ir yra valstybių, kurios už tam tikrą pinigų sumą gali pasiūlyti tapti šalies piliečiu, skelbia BBC.
Antigva
Antigva / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pilietybė

„Hanley and Partners“ ekspertas Christianas Kalinas, kuris konsultuoja savo klientus, kuriose šalyse geriausia investuoti pinigus, teigia, kad kiekvienais metais keli tūkstančiai žmonių išleidžia apie 2 mlrd. dolerių, kad įsigytų antrą, o kartais ir trečią pasą. Tai ypač populiaru Kinijoje ir Rusijoje, o taip pat Artimuosiuose Rytuose.

Sausio mėnesį Europos Komisijos viceprezidentė Viviane Reding teigė, kad „pilietybė negali būti parduodama“. Tačiau realybėje turint nemenką pinigų sumą, galima rinktis iš sąrašo valstybių, parduodančių savo pilietybę. 

Štai kelios valstybės, siūlančios lengviausias ir pigiausias sąlygas įsigyti pilietybę.

J.Jonušo nuotr./Lagūna
J.Jonušo nuotr./Lagūna

Dominika

Pigiausia pilietybę įsigyti Karibuose esančioje Dominikos saloje. 

Čia pilietybę galima gauti investavus 100 tūkst. dolerių ir sumokėjus papildomus mokesčius bei atvykus pokalbio su šios šalies pareigūnais. Tiesa, komisija, sprendžianti dėl pilietybės suteikimo, susirenka tik kartą per mėnesį, ir Dominikos paso įsigijimas gali užtrukti apie 14 mėnesių. 

Su šios šalies pasu be vizos galima keliauti į 50 šalių, taip pat ir į Šveicariją, kurioje reikalų neretai turi pasaulyje investuojantys verslininkai. 

Sent Kitsas ir Nevis

Karibuose esančios Sent Kitso ir Nevio salos turi ilgiausiai pasaulyje veikiančią programą, leidžiančią gauti pilietybę už investicijas. Ji pradėta dar 1984 metais. 

Pigiausia pilietybę gauti visuomeniniams tikslams skyrus 250 tūkst. dolerių. Taip pat pilietybę galima gauti investavus 400 tūkst. dolerių į šalies nekilnojamąjį turtą. 

Šios šalys populiarios tarp investuotojų, kurie vėliau nori vėliau investuoti pinigus tokiose šalyse kaip Portugalija ar Singapūras. 

Antigva ir Barbuda

Antigva ir Barbuda įdiegė modelį, panašų į Sent Kitso ir Nevio. Čia norint gauti pilietybę galima arba paaukoti 200 tūkst. dolerių arba investavus 400 tūkst. dolerių. 

Prmjeras Baldwinas Spenceris teigė, kad šių priemonių griebtasi dėl to, kad sunyksta įprastiniai finansavimo šaltiniai. 

Fotolia nuotr./Maltos sostinė Valeta.
Fotolia nuotr./Maltos sostinė Valeta.

Malta

Malta neseniai sulaukė kritikos po to, kai pristatė savo planus leisti įsigyti šalies pilietybę už 650 tūkst. eurų investicijas. Taip ji taptų Europos Sąjungos valstybe, kurioje lengviausia įsigyti pilietybę. 

Šalies premjeras teigė, kad pirmais metais 45 žmonės galės gauti šalies pilietybę, iš to tikimasi gauti 30 mln. eurų investicijų. Tačiau sulaukus didžiulės Europos Sąjungos kritikos, Malta kiek pakeitė planus – norintieji gauti pilietybę turės gyventi šioje šalyje metus ir investuoti 1,15 mln. eurų. 

123rf.com nuotr./Kipras
123rf.com nuotr./Kipras

Kipras

Kipras yra kita Europos Sąjungos valstybė, siūlysianti pilietybę už investicijas. 

Kovo mėnesį buvo pranešta, kad pilietybę galės gauti žmonės, kurie investuos 2 mln. eurų. Tačiau šios investicijos turėtų būti didesnės grupės dalis – bendra investicijų suma turėtų būti didesnė nei 12,5 mln. eurų. 

Pirmiausia ši programa taikoma į turtingus rusus, kurie prarado pinigus per šioje saloje praūžusią finansinę krizę. 

Kitos šalys

Kai kurios kitos šalys siūlo ne tiesiogiai gauti pilietybę, o gauti „auksinę vizą“. Investavus dideles pinigų sumas galima gauti leidimą gyventi šalyje, kuris vėliau galėtų padėti gauti ir šalies pilietybę. Tokia tvarka galioja Portugalijoje, Australijoje, Belgijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV. Singapūre, Ispanijoje. 

Kai kuriose šalyse pilietybių suteikimo programos nepasiteisino – tarkime, Belize, kur tai buvo panaikinta 2002 metais. Airija tai panaikino 2001 metais, Juodkalnija 2010 metais, Grenada buvo panaikinusi 2001 metais, tačiau šiemet vėl atnaujino. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius