Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kūrena krosnį ir dėl sąskaitų nerauda

Kol dauguma vilniečių piktinasi milžiniškomis sąskaitomis už centralizuotai tiekiamą šildymą ir krapšto paskutinius centus joms apmokėti, neįtikėtinai atrodo faktas, kad visam šildymo sezonui sostinės centre gali užtekti ir 200 Lt. Maždaug tiek šią žiemą malkoms ketina išleisti Šnipiškėse, Giedraičių gatvėje, nuosavame name gyvenanti Arturo Rudo šeima.
Vilnietis A.Rudas sakė, kad nespaudžiant itin dideliam šalčiui krosnį užtenka pakūrenti vieną kartą per parą.
Vilnietis A.Rudas sakė, kad nespaudžiant itin dideliam šalčiui krosnį užtenka pakūrenti vieną kartą per parą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Malkomis šildomės ne tik mes. Šiame name gyvename trys šeimos – mes, uošvė ir žmonos teta“, – sakė A.Rudas. Nuosavame name yra įrengti trys, maždaug 40–50 kv. m ploto, butai.

Vyras sakė, kad trys šeimos 8 kub. m malkų, kurias kūrena šią žiemą, pirko dar prieš porą metų, ir už jas sumokėjo maždaug 600 Lt. Tokio kiekio malkų trims šeimoms užteks visam šildymo sezonui. Taigi vidutiniškai visas šildymo sezonas vienai šeimai kainuos 200 Lt.

Palyginimui: pigiausiai už šildymą vien gruodžio mėnesį mokėję sostinės Pavilionių g. esančio daugiabučio gyventojai už 60 kv. m ploto būsto šildymą mokėjo 137 Lt. O daugiausiai – 929 Lt – už 60 kv. m ploto buto šildymą paklojo Agrastų g. 8 namo gyventojai.

Pigus šildymas reikalauja pastangų

A.Rudo teigimu, jei nėra didelių šalčių, krosnį šeima užkuria vieną kartą per parą. „Jeigu temperatūra lauke siekia apie 13 laipsnių šalčio, užtenka krosnį pakūrenti tik vakarais. Bet jeigu temperatūra nukrenta žemiau 20 laipsnių, tenka ir dažniau“, - apie kasdienę buitį pasakojo A.Rudas.

Pašnekovo teigimu, per vakarą šeima sukūrena maždaug kibirą malkų. Vilnietis pripažino, kad būsto šildymas kūrenant malkas reikalauja pastangų. „Malkas reikia paruošti. Reikia turėti vietą, kur jas laikyti, kad būtų sausos. Ateis pavasaris, reikės vėl pirkti, vėl paruošti“, – kalbėjo vyras. Jis pridūrė, kad kartais reikia išvalyti krosnį ir kaminą, tačiau patikino, kad šis darbas jam visai nesudėtingas.

„Aišku, patogiau, kai namie yra šilti radiatoriai ir tau nereikia niekuo rūpintis, tik nueiti ir sumokėti už šildymą. O mums jau reikia padirbėti, bet kaina žymiai mažesnė“, – sakė A.Rudas.

Kitaip šildytis ir negali, ir nenori

Paklaustas, ar nesvarstė galimybės šildytis dujomis, pašnekovas sakė: „Mielai įsirengtume dujų katilą ir radiatorius, bet nėra galimybės. Dujos atvestos tik iki „Verslo uosto“.

O prie centrinės miesto šildymo sistemos A.Rudas ir jo šeima prisijungti nenorėtų. „Kai prisijungsi, tai paskui ir neatsijungsi, – šmaikštavo jis. – Mokėti reikėtų daug“.

Šnipiškių seniūnas Jonas Šerėnas „15min“ sakė, kad Vilniuje yra nemažai šeimų, kurios savo namus šildo kūrendamos malkas. „Šnipiškėse tai Giedraičių, Lvovo gatvės gyventojai, visas vadinamasis Šanchajus malkomis šildosi“, – pasakojo seniūnas.

Jo teigimu, besišildančių malkomis yra Naujojoje Vilnioje, Liepkalnyje, Naujininkuose. „Aš irgi būčiau visai nieko prieš malkomis pasišildyti. Tai savotiška romantika, primena jaunystę kai krosnys kūrendavosi“, – sakė J.Šerėnas. Pats seniūnas už 66 kv. m ploto būsto šildymą gruodžio mėnesį sulaukė 530 Lt sąskaitos.

Malkų kainos

Vilniaus miškų urėdijos Mickūnų medienos ruošos, prekybos ir techninio padalinio viršininkas Vilius Bereznauskas „15min“ sakė, kad kubinio metro malkų kaina priklauso nuo jų kaitrumo. „Pačios kaitriausios – ąžuolinės ir beržinės – dabar kainuoja 100 Lt be PVM, ne tokios kaitrios – pušinės ir juodalksninės – kainuoja 95 Lt be PVM, o dar mažiau kaitrios – eglinės ir drebulinės – 90 Lt be PVM“, – dėstė V.Bereznauskas.

Jo teigimu, žmonės malkas žiemai dažniausiai perka po pavasarinių darbų. „Kaip sakoma, roges ruošk vasarą, o ratus – žiemą. Tai geras šeimininkas taip ir daro, kad malkos dar mėnesį ar du džiūtų saulėje“, – sakė pašnekovas. Jis pažymėjo, kad žiemą malkas žmonės perka retai – nebent jei žiema pasitaiko itin šalta, ir anksčiau pirkto įprasto kiekio nepakanka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius