Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuriama bendra PVM deklaracija visai ES

Europos Komisija (EK) siūlo suvienodinti įmonių teikiamas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijas ir pateikė standartinę formą.
Euras
Euras / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Komisijos teigimu, standartinis pildymas bus paprastesnis, nereikės samdyti tokias paslaugas teikiančių tarpininkų, ir bendrijos verslui tai leis sutaupyti daugiau nei 50 milijardų litų.

Jei Briuselio institucijos susitars, ateityje verslininkai visoje Europos Sąjungoje (ES) pildys vienodos formos PVM deklaracijas. Dabar reikalavimai valstybėse labai skiriasi, pavyzdžiui, Italijos verslininkams reikia užpildyti beveik 600 deklaracijos langelių, Lietuvoje – 25, o Airijoje – vos 6 langelius. Komisija siūlo, kad standartizavus deklaraciją, joje būtų tik penki privalomi langeliai ir dar keliasdešimt pasirenkamų.

Tam verslui, kuris veikia keliose šalyse, yra labai sunku susigaudyti, ką konkrečiai reikia užpildyti kiekvienoje valstybėje. Taigi ši standartinė deklaracija įgalins supaprastinti sistemą, nes nepaisant to, kad deklaracijas reikės pildyti tos šalies kalba, kuria ji pateikiama, bet visi laukai bus tie patys. Pavyzdžiui, 12 laukas reikš tą patį“, – apie planuojamą pertvarką pasakoja už mokesčius atsakingas EK narys Algirdas Šemeta.

Pasiūlymu taip pat siekiama suvienodinti laiko terminus, per kuriuos įmonės turi teikti PVM deklaracijas. Dabar vienos šalys šios informacijos iš didelių ir vidutinio dydžio įmonių reikalauja kas mėnesį, taip yra Lietuvoje, kai Jungtinėje Karalystėje tokios bendrovės turi atsiskaityti tik kas ketvirtį.

EK nuomone, suvienodinta tvarka padės sumažinti biurokratinę naštą ir palengvins prekybą tarp Bendrijos šalių. Lietuvoje kasmet pateikiama per 700 tūkst. PVM deklaracijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius