-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

L.Graužinienė kritikuoja VMI dėl elektroninių sąskaitų deklaravimo

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė kritikuoja Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) dėl „skubotų ir neapgalvotų sprendimų“ bei per griežto mokesčių mokėtojų vertinimo. VMI atstovai pabrėžia, kad mokesčių inspekcija yra kritikuojama už įstatymų, kurios priima Seimas, įgyvendinimą.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pastaruoju metu mokesčių inspekcija priima tokius ganėtinai skubotus ir neapgalvotus sprendimus, kurie sukelia visuomenei didžiulį pasipiktinimą ir giliau išanalizavus atskirais pavyzdžiais matome, kad tikrai yra tokių privedančių iki absurdo“, – Žinių radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė, komentuodama padėtį dėl elektroninių, užsienyje atidarytų sąskaitų deklaravimo.

L.Graužinienė taip pat pabrėžė, kad VMI turėtų ne stengtis surinkti mokesčius per baudas, o padėti mokesčius mokantiesiems.

„Paskutiniu metu mokesčių inspekcija daugiau, kiek aš girdžiu ir iš įmonių nusiskundimų, vykdo baudžiamąją funkciją per savo sistemos darbuotojus ir kiekvienam tikrintojui yra duota užduotis, kad jis turi kaip nori, bet rasti klaidų, atėjęs į įmonę. Iš tiesų tada atitinkamai trukdosi ir įmonių veikla, o tai mūsų tiesioginės pajamos į biudžetą, jeigu įmonės sąžiningai moka mokesčius“, – Žinių radijui teigė L.Graužinienė.

VMI atstovo spaudai Dariaus Butos teigimu, inspekcija nenori komentuoti ir vertinti Seimo pirmininkės pasisakymo, tačiau pabrėžia, kad ji vykdo tik tuos teisės aktus, kuriuos priima Seimas, Vyriausybė ar kitos valdžios institucijos.

„Derėtų priminti, kad informaciją apie užsienio bankuose esančias sąskaitas privaloma teikti pagal Seimo priimtus įstatymus nuo 2004 metų, o apie elektronines sąskaitas – nuo 2013 metų. Kalbant apie Administracinių nusižengimų kodeksą ir baudas, kurios gali būti skirtos už tokios informacijos nepateikimą, vėlgi, šiuos sprendimus priėmė Seimas ir tai numatanti tvarka turės įsigalioti šių metų balandžio 1 dieną“, – BNS sakė D.Buta.

Pasak jo, galbūt ir Seimo kanceliarija galėtų patraukliau pristatyti visuomenei, mokesčių mokėtojams, verslui ir visiems kitiems savo priimamų spendimų naudą ir svarbą, o ne tik permesti šią funkciją institucijoms, kurios įgyvendina įstatymus.

„Mokesčių inspekcijai yra šiek tiek keista, kad pastaruoju metu kai kurie ekspertai ir netgi kai kurie politikai kalba mokesčių inspekcijos vardu, gąsdina gyventojus mokesčių inspekcijos vardu arba kalba apie neva kažkokius priimtus mokesčių inspekcijos sprendimus, kai VMI yra vykdančioji institucija“, – pabrėžė D.Buta.

Savaitės pradžioje žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose kilo sujudimas, paaiškėjus, kad gyventojai iki gegužės 2 dienos VMI turi deklaruoti ne tik sąskaitų užsienio bankuose duomenis, bet ir informaciją apie paskyras užsienio mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigose – „PayPal“, „Webmoney“, „Skrill“ ir kitose. VMI sulaukė daug klausimų, pavyzdžiui, kaip registruoti numerio neturinčią sąskaitą, nenaudojamą sąskaitą ir panašiai – šios situacijos nebuvo aprašytos taisyklėse.

Finansų ministras Rimantas Šadžius antradienį VMI nurodė iki šių metų pabaigos atidėti elektroninių bei užsienio kredito įstaigose atidarytų sąskaitų deklaravimą, pakoreguoti deklaravimo taisykles ir jas tinkamai išaiškinti gyventojams

Mokesčių administravimo įstatymo pataisos, numatančios prievolę deklaruoti ir užsienio elektroninių pinigų įstaigose atidarytas sąskaitas, priimtos 2011 metų gruodį. Už jas balsavo ir L.Graužinienė, tuomet vadovavusi Seimo Audito komitetui.

Nauja Administracinių nusižengimų kodekso redakcija, kurioje už informacijos apie užsienyje turimas sąskaitas nepateikimą numatytos baudos nuo 300 iki 560 eurų, Seime priimta 2015-ųjų birželį, o L.Graužieninė taip pat balsavo už.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius