Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 06 /2023 10 09

Laikinai sustabdyta „Benker“ licencija

Laikinai sustabdyta pasaulinės finansinių technologijų (fintech) įmonės „Benker“ elektroninių pinigų įstaigos licencija, pranešė Lietuvos bankas (LB).
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Bitkoinas ir euras

LB nustatė, kad bendrovė, licenciją gavusi pernai, nuo 2022 metų pabaigos turėjo mažesnį nei privaloma pradinį kapitalą.

„Elektroninių pinigų įstaiga privalo visada turėti ne mažesnį kaip 350 tūkst. eurų pradinį kapitalą, net jei nevykdo veiklos, o šiuo atveju įstaigos nuosavas kapitalas kelis ketvirčius neatitiko nuosavo kapitalo reikalavimų ir tapo neigiamas“, – pranešime teigė LB.

Licencija sustabdyta iki spalio 20 dienos – iki tol bendrovė turi pažeidimą ištaisyti ir pateikti centriniam bankui įrodymus.

„Benker“ blokų grandinėmis (blockchain) paremtą veiklą Lietuvoje pradėjo šių metų rugsėjį – ji teikė finansines paslaugas programinės įrangos „Android“ vartotojams, o ateityje planavo siūlyti mokėjimo korteles, sąskaitas, valiutos keitimo ir kitas paslaugas, ji taip pat planavo plėstis į Estiją, Šiaurės, Rytų ir kitas Europos šalis.

Bendrovė tuo metu teigė, kad turi per 7 tūkst. iš anksto užsiregistravusių potencialių vartotojų.

Vilniuje nuo 2019 metų veikiančios bendrovės steigėjas ir vienintelis akcininkas yra Vengrijos ir Australijos pilietybes turintis Viktoras Bodnaras.

„Benker“ neskųs Lietuvos banko sprendimo

Oficialiai licencijuota blokų grandinės (angl. „blockchain“) pagrindu veikianti finansų institucija „Benker“, pernai gavusi Lietuvos banko licenciją ir priskirta prie elektroninių pinigų institucijų kategorijos, sutinka su Lietuvos banko sprendimu dėl laikino licencijos sustabdymo.

Bendrovės vadovų teigimu, nors aplinkybės lėmusios tokią Lietuvos banko poziciją yra daugiausiai susijusios su išoriniais „fintech“ sektoriaus faktoriais bei karu Ukrainoje, bendrovė neskųs šio banko sprendimo, o koncentruosis į išsakytas banko įžvalgas ir tikslus, numatytus jos verslo planuose - per artimiausias porą savaičių pašalins bet kokias kliūtis pradedamai veiklai bei susigrąžins Lietuvos banko išreikštą pasitikėjimą „Benker“.

„Mes žinome apie tokį Lietuvos banko sprendimą. Deja, buvo nemažai išorinių aplinkybių, galėjusių turėti įtakos tokiam Lietuvos banko sprendimui. Veiklos pradžios terminus pakoregavo „fintech“ sektoriaus sunkumai, su kuriais susidūrėme ir mes bei geopolitinė situacija, kurios niekaip negalėjome įtakoti. Apie tai esame informavę banką, tačiau su tokia banko pozicija sutinkame. Jau pradėjome koncentruotis į išsakytas įžvalgas ir darysime viską, kad kuo greičiau susigrąžintume Lietuvos Banko pasitikėjimą“, – sako „Benker“ vadovas V.Bodnaras.

Bendrovė praeitą savaitę pradėjo teikti finansines paslaugas „Android“ platformų vartotojams.

„Priimame tai kaip iššūkį, kurį įveiksime per porą savaičių. Neabejoju, kad iš karto po to įgyvendinsime ir visus savo verslo planus, pradėsime teikti paslaugas IOS platformos vartotojams bei kitas paslaugas, įskaitant mokėjimo korteles ir unikalius sąskaitų tipus“, – sako „Benker“ vadovas.

„Benker“ yra pasaulinė finansinių technologijų įmonė Vilniuje. 2022 m. sausio mėn., atitikusi visus Lietuvos banko keliamus norminius reikalavimus ir sėkmingai užbaigusi keletą tikrinimo etapų, „Benker“ užsitikrino visiškai blokų grandinės pagrindu veikiančios finansų institucijos statusą Europoje, kuriai suteikta elektroninių pinigų įstaigos licencija.

Bendrovė kuria blokų grandine paremtas finansines paslaugas, suteikdama vartotojams galimybę visiškai kontroliuoti asmeninius finansus, teiks QR mokėjimo sprendimus, klasikinius pinigų pervedimus ir SEPA (angl. Single Euro Payment Area) mokėjimus, valiutos keitimo paslaugas bei mokėjimo korteles.

Šias mokėjimo paslaugas bendrovė teiks pasitelkdama unikalią hibridinę blokų grandinės platformą, kuri suteiks vartotojams daugiau saugumo, skaidrumo ir kontrolės valdant savo finansus. Be to, kartu su partneriais įmonė planuoja pasiūlyti platformą aukso mainams, susietą su QR mokėjimais ir aukso atlygio programa (angl. reward program). Bendrovė savo paslaugas planuoja teikti Lietuvoje, Estijoje, Šiaurės, Rytų ir kitose Europos šalyse.

Vilniuje veikianti bendrovė subūrė daugiau nei kelias dešimtis geriausių savo srities specialistų, atsakingų už pastarųjų metų milijoninės investicijų programos įgyvendinimą visoje ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius