Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvija nedelsia: nuo koronaviruso krizės kenčiančiam verslui skirs milijardą

Latvijos vyriausybė penktadienį paskelbė, kad įkuria milijardo eurų dydžio fondą, kurio lėšomis per koronaviruso krizę bus remiami verslininkai, skelbia „TVNet“.
Krišjanis Karinis
Krišjanis Karinis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Milijardas eurų – ne subsidijų ar dotacijų, o „finansinių instrumentų“ pavidalu – verslininkams bus skiriamas iš valstybės valdomos verslo finansavimo bendrovės ALTUM.

Apie tokią valstybės pagalbą didžiulių pajamų greičiausiai neteksiantiems verslininkams pranešė Latvijos premjeras Krišjanis Karinis, finansų ministras Janis Reiras ir centrinio banko gubernatorius Martinas Kazakas.

Anot J.Reiro, dabar, įsibėgėjant koronaviruso krizei, Latvijos finansinė padėtis yra gera – kur kas geresnė nei prieš dešimtmetį, kai startavo pasaulinė finansinė krizė.

„Tada, pokriziniu laikotarpiu, laikėmės taupymo politikos. Dabar nereikėtų kalbėti apie struktūrinę problemą ar struktūrinę krizę – situacija visiškai kitokia“, – pabrėžė J.Reiras.

Tie vadinamieji „finansiniai instrumentai“ esą galės būti įvairių formų – tarkime, įmanomos mokestinės atostogos, valstybės apmokamas nedarbingumas, garantijos dėl importo ar eksporto. Dėl papildomų paramos priemonių jau kalbamasi su ES institucijomis.

Valstybės biudžetui ir jo deficitui šios priemonės, anot M.Kazako, tikrai kainuos. Tačiau Latvija žada laikytis ES ir Europos Centrinio Banko taisyklių.

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį teigė, kad verslui jau skaičiuojant nuostolius dėl koronaviruso mato mokesčių atidėjimo galimybę.

Visgi kiekviena įmonė bus vertinama individualiai, be to, vyriausybės vadovas pabrėžė, kad valstybė nesiruošia verslui teikti subsidijų.

Anot S.Skvernelio, vyriausybė turi planus, kaip atsiradus poreikiui reikėtų skatinti šalies ekonomiką ir vidinį vartojimą. Detalesnės informacijos kol kas nepateikiama, nors apie pagalbą verslui jau kalba ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Latvijoje darželius lankančių vaikų tėvai penktadienį turi pristatyti raštiškus patvirtinimus, kad vaikas ir šeima nesilankė šalyse ir regionuose, kur plinta COVID-19, neturėjo kontaktų su šia liga sergančiais ar kontaktų su ligoniais turėjusiais asmenimis, ir kad tėvai neturi jokių kitų galimybių užtikrinti vaiko priežiūrą.

Taip pat nutraukiamas įprastinis ugdymo procesas visose kitose ugdymo įstaigose: nuo penktadienio mokymas vyks nuotoliniu būdu, išskyrus centralizuotus egzaminus.

Latvija taip pat uždraudė visus viešus renginius, susibūrimus, eisenas, piketus, kuriuose dalyvautų daugiau kaip 200 žmonių.

Kelionių organizatoriams pavesta esant galimybei perkelti suplanuotas turistines išvykas į COVID-19 paveiktas šalis bei regionus ir neplanuoti naujų kelionių.

Įstaigoms ir kompanijoms pavesta atšaukti visas nebūtinas komandiruotes į paveiktus regionus. Vyriausybė paragino visus latvius susilaikyti nuo kelionių į užsienį.

Užsikrėtusiųjų koronavirusu Latvijoje padaugėjo iki 17.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius