Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos bankų reguliuotojas ragina centrinį banką gelbėti ABLV

Latvijos bankų priežiūros institucija – Finansų ir kapitalo rinkos komisija – paragino šalies centrinį banką suteikti dar vieną ypatingąją paskolą sunkioje finansinėje padėtyje atsidūrusiam trečiam pagal dydį šalyje komerciniam bankui ABLV.
ABLV bankas
ABLV bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sulaukta Finansų ir kapitalo rinkos komisijos rekomendacijos padėti ABLV. Šiuo metu nacionalinis bankas vertina ABLV užstatu už finansinę pagalbą pasiūlytus vertybinius popierius. Gautos ir ABLV banką prižiūrinčio Europos centrinio banko išvados“, – BNS sakė centrinio Latvijos banko atstovas spaudai Janis Silakalnas.

Anot jo, Latvijos bankas siūlo šį klausimą aptarti finansų ministrės Danos Reizniecės-Ozolos vadovaujamos Finansų krizių valdymo nuolatinės darbo grupės posėdyje.

„Kaip ir per ankstesnį sprendimą dėl 97,5 mln. eurų paskolos už vertybinių popierių užstatą, taip ir dabar Latvijos bankas gali suteikti ypatingąją pagalbą komerciniam bankui jo likvidumo problemoms spręsti. Paskola būtų gerai garantuota, suteikiama pagal patikimą užstatą“, – sakė J.Silakalnas.

Labiau į užsienio klientų aptarnavimą orientuoto privataus ABLV finansinei sparčiai blogėjant, Europos centrinis bankas pirmadienį laikinai, tačiau neskelbiamam laikotarpiui uždraudė bet kokius ABLV banko mokėjimus pagal finansinius įsipareigojimus, o Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisija uždraudė ABLV banko klientų debeto operacijas bet kokia valiuta.

Vasario 19-osios ryte ABLV bankas kreipėsi į šalies centrinį banką su skubios iki 480 mln. eurų dydžio finansinės pagalbos prašymu, iš kurio netrukus gavo 97,5 mln. eurų paskolą už vertybinių popierių užstatą.

„Ypatingai akcentuotina tai, kad užstatytų vertybinių popierių rinkos kaina gerokai viršija paskolos dydį“, – teigta Latvijos banko pranešime, kuris buvo išplatintas po šios paskolos suteikimo.

ABLV reikalai pradėjo sparčiai blogėti po to, kai jis praėjusios savaitės pradžioje sulaukė sankcijų iš JAV iždo departamento, kuris šį Latvijos banką pavadino „novatorišku ir progresyviu finansų sistemos funkcionavimo taisyklių vykdymo vengimo požiūriu“, apkaltino pinigų plovimu, sąlygų neteisėtiems atsiskaitymams ir korupcijai sudarymu. JAV finansų įstaigoms uždrausta atidaryti ir tvarkyti ABLV korespondentines sąskaitas, o tai iš esmės reiškė, kad šis Latvijos bankas neteko galimybės vykdyti finansines operacijas JAV doleriais.

ABLV banko valdybos pirmininkas Ernestas Bernis šios savaitės pradžioje surengtoje spaudos konferencijoje sakė, jog per savaitę po pranešimo apie planuojamas JAV sankcijas iš banko buvo atsiimta apie 600 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius