Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Latvijos finansinė žvalgyba: turime kuo didžiuotis kovoje su finansiniais nusikaltimais

Latvija turi kuo didžiuotis kovoje su finansiniais nusikaltimais, pareiškė Latvijos finansinės žvalgybos tarnybos vadovė.
Latvijos vėliava
E vėliava / Vida Press nuotr.

„Turime kuo didžiuotis. Nuveikėme labai daug. Pradėjome geriau suvokti rizikas – iš kur ir kur keliauja nešvarūs pinigai“, – visuomeninės televizijos laidoje kalbėjo Ilzė Znotina.

Jos žodžiais, Latvijos finansinės žvalgybos tarnyba šiais metais jau įšaldė 170 mln. eurų, o tai – gerokai daugiau nei ankstesniaisiais metais.

„Norėtume, kad rezultatai kovoje su ekonominiais nusikaltimais būtų pasiekiami kuo greičiau. Norėtume, kad tiek visuomenei, tiek ir visiems į juos įsitraukiantiems būtų aišku, jog nusikaltėliai greitai išaiškinami, stoja prieš teismą ir sulaukia bausmės, kuri rimtesnė už naudą nusikalstant. Tai – mūsų tikslas“, – sakė I.Znotina.

„Privalome dirbti gerokai geriau, kad tai pasiektume. Kita vertus, baudžiamieji procesai tapo gerokai rimtesni, mes, taip sakant, nebegaudome smulkią žuvį, o ėmėmės stambių. Tai – akivaizdu“, – pridūrė ji.

Latvija praėjusios savaitės pabaigoje pateikė techninę ataskaitą dėl Pinigų plovimo prevencijos ekspertų komiteto prie Europos Tarybos („Moneyval“) rekomendacijų įgyvendinimo, o lapkritį privalės pateikti ataskaitą dėl jų įgyvendinimo efektyvumo, tai yra pranešti apie praktinį jų pritaikymą.

„Moneyval“ Latvijos ataskaitas planuoja svarstyti gruodį, o Kovos su pinigų plovimu grupė (FATF) – ateinančių metų vasarį.

Vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretoriaus pavaduotojas Janis Bekmanis pareiškė, jog „Moneyval“ išvadas dėl Latvijos gali pakeisti tik 2023 metais.

Pernai rugpjūtį „Moneyval“ paskelbė sustiprintą kontrolės režimą Latvijai, pagal kelis svarbius vertinimų kriterijus jai skyręs mažus arba vidutinius balus.

„Būtina suprasti, kad FATF posėdyje vasarį Latvijos vertinimas nebus pakeistas. „Moneyval“ ir FATF Latvijai davė užduočių, kurios turi būti atliktos iki 2023 metų. Tuo tarpu vasarį veikiausiai bus tik įvertinta, ar Latvija juda teisinga linkme. Tačiau jei bus padaryta išvada, kad mes nieko nedarome, įvertinimas bus pablogintas, ir Latvija pateks į „pilkąjį sąrašą“. Jei būsime įvertinti palankiai, galime laukti rekomendacijų, ką turėtume daryti toliau“, – Saemos biudžeto ir finansų komiteto posėdyje antradienį kalbėjo J.Bekmanis.

Pernai rugpjūtį „Moneyval“ paskelbė sustiprintą kontrolės režimą Latvijai, pagal kelis svarbius vertinimų kriterijus jai skyręs mažus arba vidutinius balus.

Komiteto išvadose teigta, kad priemonės, kurių Latvija ėmėsi dėl pinigų plovimo prevencijos, menkai efektyvios dviejose srityse – bandant nustatyti tikruosius naudos gavėjus ir užkertant kelią masinio naikinimo ginklų platinimo finansavimui.

„Moneyval“ ataskaitoje taip pat pabrėžta, kad atsižvelgiant į Latvijoje nustatytus trūkumus būtina plėsti kontrolės sistemas, turinčias padėti nustatyti galimą finansavimą masinio naikinimo ginklų platinimui. Tuo pačiu būtina stiprinti priežiūros institucijų išteklius, taip pat užtikrinti, kad kontrolė šioje srityje taptų prioritetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje