Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Latvijos įstatymų leidėjai nepritaria alaus akcizo mažinimui

Latvijos Saeimos biudžeto ir finansų komitetas atmetė siūlymą mažinti akcizą ir alui, ne tik stipriesiems alkoholiniams gėrimas. Siūlymą akcizą alui mažinti 16 proc. pateikė žemės ūkio ministras, palaikomas šešių parlamentarų.
Latvijos vėliava
E vėliava / Vida Press nuotr.

Kaip jau buvo skelbta, Latvijos parlamentas, reaguodamas į skubius Estijos sprendimus akcizus alkoholiui nuo liepos apkarpyti 25 proc., praėjusį penktadienį per pirmąjį svarstymą pritarė stipriųjų alkoholinių gėrimų akcizų sumažinimui 15 procentų. Antrasis ir galutinis atitinkamo įstatymo pataisų svarstymas skubos tvarka dar nevyko.

Skelbta, kad Estija tai daro siekdama pažaboti smarkiai pagyvėjusią prekybą alkoholiniais gėrimais Latvijos pasienyje, dėl kurios pastebimai sumenko jų pardavimai Estijoje, bei vėl prisivilioti Skandinavijos alkoturistus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Alkoholiniai gėrimai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Alkoholiniai gėrimai

Tokį Estijos skubotumą Latvijos premjeras iš pradžių vadino „akcizų karo pradžią“, vėliau – „estams nebūdingu“ ir pareiškė, kad Baltijos šalys alkoholio akcizus turi derinti.

BNS trečiadienį kalbintas Lietuvos finansų ministras Vilius Šapoka teigė, jog Lietuva neketina sekti Estijos bei Latvijos pavyzdžiu ir sumažinti akcizus visiems arba daliai alkoholinių gėrimų.

„Tikrai nesivelsime į Latvijos ir Estijos apsižodžiavimą dėl akcizų“, – sakė Lietuvos ministras.

Tuo tarpu Estijos premjeras Juri Ratas ketvirtadienį ne tik iš esmės pakartojo Latvijos kolegos žodžius dėl akcizų derinimo, bet ir pridūrė, kad į šias diskusijas vertėtų įtraukti ir Suomiją „sveikos visuomenės labui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius