Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos premjeras: ABLV likvidavimas bus derinamas su JAV institucijomis

Latvijos ABLV komercinio banko likvidavimą planuojama derinti su JAV institucijomis, pareiškė Latvijos premjeras Maris Kučinskis.
ABLV bankas
ABLV bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Esame pažadėję, kad ABLV likvidavimas iki tam tikro lygio bus derinamas su JAV institucijomis, kad mūsų sąjungininkai neprarastų pasitikėjimo“, – interviu Latvijos visuomeninei televizijai sakė M.Kučinskis.

Kartu jis pabrėžė, jog sprendimus dėl ABLV likvidavimo priiminės Latvija, ir tik ji bus atsakinga už jų vykdymą.

M.Kučinskis pripažino, kad ABLV parengto likvidavimosi plano tvirtinimas užsitęsė, o pagrindinė to priežastis – būtinybė užtikrinti tinkamą šio proceso kontrolę, kad būtų blokuotos galimybės atgauti galimai šiame bankai tebesančias neteisėtais būdais įgytas lėšas.

„Pinigų šiame banke – pakankamai. Mūsų sąjungininkai turi rimtų įtarimų dėl šių pinigų kilmės, ir tai būtina patikrinti. Būtina užsitikrinti, kad per šio banko likvidavimo procesą nebūtų išimtos neteisėtais būdais įgytos lėšos“, – sakė Latvijos vyriausybės vadovas.

Latvijos bankų priežiūros institucija – Finansų ir kapitalo rinkos komisija – iki šiol nepatvirtino ABLV likvidavimosi plano, o šiuo metu nagrinėja naujus su juo susijusius dokumentus.

ABLV problemos prasidėjo vasario viduryje, kai JAV iždo departamentas šiam bankui paskelbė sankcijas – uždraudė atsiskaitymus JAV doleriais, apkaltinęs jį aplaidumu, vykdant pinigų plovimo prevenciją. Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisija, veikdama Europos Centrinio Banko (ECB) nurodymu, nuo vasario 19-osios sustabdė visus ABLV banko mokėjimus. ECB vasario 24-ąją paskelbė, jog ABLV bankas Latvijoje ir jo antrinis bankas Liuksemburge turi būti likviduoti. Vasario 27-ąją ABLV paskelbė neeilinio akcininkų susirinkimo sprendimą banką likviduoti ir po savaitės šalies bankų priežiūros institucijai pateikė likvidavimo planą.

Europos Teisingumo Teisme užregistruoti keturi ABLV ieškiniai ECB ir Europos Sąjungos Bendrai pertvarkymo valdybai (BPV), kuriuos ABLV bei dviejų jo pagrindinių akcininkų vardu gegužės 3-ąją pateikė Vokietijos advokatų kontora „DLA Piper“. Ieškovai šias dvi ES bankų veiklos reguliavimo institucijas kaltina įgaliojimų viršijimu, proporcingumo, lygiateisiškumo principų nesilaikymu, kitais galimais pažeidimais. Ieškiniuose taip pat išvardinti įvairūs prieštaravimai šių institucijų sprendimams, neva dėl kurių ABLV žlugo.

1993-aisiais veiklą pradėjusio ABLV pagrindiniai akcininkai yra Olegas Filis, Ernestas ir Nika Berniai, tiesiogiai ir netiesiogiai valdantys 87,03 proc. akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius