Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Latvijos premjeras įsitikinęs šalies finansų sektoriaus stabilumu

Latvijos ministras pirmininkas Maris Kučinskis yra įsitikinęs šalies finansų sektoriaus stabilumu bei jo gebėjimais imtis priemonių atkurti reputaciją.
Naujasis Latvijos premjeras Maris Kučinskis
Latvijos premjeras Maris Kučinskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pastaraisiais metais Latvijoje buvo imtasi tam tikrų priemonių bankų sektoriaus priežiūros srityje siekiant užkirsti kelią pritekėjimui į finansų sektorių lėšų, susijusių su neteisėtu būdu gautų lėšų legalizavimu bei terorizmo finansavimu. Tačiau jų nepakako pasiekti, kad labiau sumažėtų dalis klientų iš rizikos kategorijos, ir užkirsti kelią Latvijos bankų sektoriaus dalyvavimui veikloje, kuri neatitinka tarptautinės praktikos ir teisės“, – nurodoma premjero pareiškime.

M.Kučinskis pažymėjo, kad atsakingiems pareigūnams ir finansų sektoriaus ekspertams būtina susitarti dėl tolesnių veiksmų siekiant gerinti valstybės finansų sektoriaus priežiūrą. Todėl pirmadienį, vasario 26 d., šaukiamas neeilinis finansų sektoriaus priežiūros tarybos posėdis, o taip pat šis klausimas bus įtrauktas ir į Ministrų kabineto darbotvarkę.

M.Kučinskis pabrėžė, kad Latvijos vyriausybė neinvestavo ir neinvestuos nė vieno euro gelbėti ABLV banką. Mokesčių mokėtojų pinigai šiam tikslui nebus naudojami, dar kartą pakartojo vyriausybės vadovas.

Jis taip pat pridūrė, kad atitinkamos Latvijos institucijos glaudžiai bendradarbiauja tarpusavyje ir su užsienio partneriais, įskaitant ir Europos Centrinį Banką bei Jungtines Valstijas.

Kaip skelbta anksčiau, ECB šeštadienį paskelbė, kad bankas ABLV bus likviduotas pagal Latvijos įstatymus, nes jo gelbėjimas neatitinka visuomenės interesų.

Kaip nurodoma ECB pranešime, penktadienį buvo konstatuota, kad ABLV ir jo antrinis bankas Liuksemburge „ABLV Bank Luxembourg“ demonstruoja artėjančio žlugimo požymius, remiantis reglamentu dėl Europos bendrą priežiūros mechanizmą (BPM).

ECB informavo BPM valdybą apie savo sprendimą, kuriame konstatuota, kad nebūtina imtis jokių veiksmų dėl šios situacijos sureguliavimo, nes jie neatitinka visuomenės interesų.

„Todėl bus atlikta šių bankų likvidacija atsižvelgiant į Latvijos ir Liuksemburgo įstatymus“, – nurodoma ECB pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius