Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis: Latvija pasiruošusi įsivesti eurą 2014 metais

Pirmoji Europos Sąjungos valstybė, kuriai prireikė finansinės paramos, – Latvija – dabar yra sparčiausiai auganti bloko valstybė, pasiruošusi įsivesti eurą 2014 metais. Latvijos premjero Valdžio Dombrovskio teigimu, tai yra įrodymas, kad taupymas veikia, rašo EUobserver.com.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes vis dar planuojame prisijungti prie euro zonos 2014 metų sausio pirmąją, – sakė V.Dombrovskis. – Anot Latvijos banko, šalis jau nuo rugsėjo tenkina visus kriterijus.“

Latvija, kaip ir visos Europos Sąjungos valstybės, išskyrus Daniją ir Didžiąją Britaniją, yra įsipareigojusios įsivesti eurą, vos tik atitiks Mastrichto kriterijus.

Latvijos biudžeto deficitas ir valdžios skolos lygis atitinka reikalavimus ir tik infliacija yra šiek tiek didesnė.

V.Dombrovskio teigimu, prisijungimas prie euro klubo padės į šalį pritraukti užsienio investuotojų, sumažės sandorių mokesčiai, kainos bus skaidresnės. Taip esą atsitiko kaimyninėje Estijoje, kuri prie euro zonos prisijungė 2011 metais.

Latvijos premjero teigimu, euro zonos krizė nėra valiutos krizė – stabilus euro ir dolerio santykis, rezervų dalis eurais nekinta ir yra apie 25 proc.

„Kai kurioms euro zonos šalims rinkos moka už pinigų saugojimą – Vokietijai, Nyderlandams, Suomijai. Tai nėra euro problema. Tai yra ekonomikos vadybos kai kuriose euro zonos šalyse problema“, – sakė V.Dombrovskis.

41-erių politikas Pietų valstybių neužjaučia – nepritaria jų prašymams sušvelninti taupymo reikalavimus.

Jis teigė tikįs, kad ekonomikos augimo negalima atkurti nesiėmus jokių struktūrinių reformų: „Mus krizė paveikė smarkiai, todėl turėjome taupyti ir dabar esame sparčiausiai auganti Europos Sąjungos šalis – pernai Latvijos ūkis augo 5,5 proc., šiemet – 5,9 proc. Kai šalis nebekontroliuoja savo biudžeto ir ja nebepasitikima, nėra kito kelio. Visų pirma reikia atkurti finansinį stabilumą – jis yra ekonomikos augimo prielaida.“

Jo teigimu, Latvijos ūkio augimą lemia ne vartojimas, bet eksporto augimas.

Europos Komisijos duomenimis, Latvijos ekonomikos augimas dar negrįžo į ikikrizinius laikus. Be to, didelis ir nedarbas – per 15 proc. Tačiau, šaliai stojant į euro klubą, šie kriterijai nėra vertinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius