Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos Seimas priėmė įstatymą dėl euro įvedimo

Latvijos įstatymų leidėjai ketvirtadienį per paskutinįjį skaitymą priėmė teisės aktą dėl euro įvedimo ir nustatė taisykles, pagal kurias šalis pereis prie bendros Europos Sąjungos (ES) valiutos.
Protestuotojai Latvijoje.
Protestuotojai Latvijoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujasis įstatymas turi užtikrinti veiksmingą ir skaidrų euro įvedimą Latvijoje, vienu metu pereinant prie atsiskaitymų naująja valiuta, naudojant grynuosius pinigus, bankinius pavedimus ir elektroninius pervedimus.

Jame taip pat skelbiama, kad pereinamuoju laikotarpiu kainos turės būti nurodomos latais ir eurais; patikslinamos perėjimo prie naujosios valiutos buhalterinės taisyklės, taip pat pakeitimai finansų rinkoje.

Pagal šį įstatymą, dvi savaites po oficialaus euro įvedimo bus galima atsiskaityti tiek latais, tiek eurais.

Abiejų valiutų cirkuliacijos laikotarpio trukmė nustatyta atsižvelgiant į naujųjų euro zonos šalių – Estijos, Slovakijos ir Slovėnijos – patirtį.

Estijos pavyzdys rodo, kad praėjus dviem savaitėms po euro įvedimo, 90 proc. visų atsiskaitymų vyko naująja valiuta.

Įstatymas taip pat nustato, kad gyventojai per šešis mėnesius galės keisti latus į eurus nemokamai visose kredito institucijose. Latvijos paštas pinigų keitimo paslaugą teiks tris mėnesius, o Latvijos centrinis bankas – neribotą laiką.

Norintys išsikeisti daugiau nei 3 tūkst. latų sumą turės užsiregistruoti prieš tris dienas atitinkamoje kredito institucijoje ar pašto skyriuje. Valiutos keityklos nebegalės parduoti latų savo klientams nuo 2014 metų sausio 1 dienos.

Negrynieji indėliai ir pinigai elektroninėse sąskaitose bus nemokamai perskaičiuoti eurais naujosios valiutos įvedimo dieną.

Pagal euro įvedimo įstatymą, prekių ir paslaugų kainos turės būti skelbiamos latais ir eurais tris mėnesius prieš ir šešis mėnesius nuo perėjimo prie naujosios valiutos dienos.

Euro įvedimo išlaidas dengs visos suinteresuotos šalys, nes jos dalysis tiek valiutos keitimo privalumais, tiek su šiuo žingsniu susijusiomis išlaidomis, nurodė Finansų ministerija.

Latvijos perėjimo prie euro datą nustatys Europos Sąjungos Taryba, remdamasi ataskaita apie Latvijos pasiruošimą tapti euro zonos nare.

Planuojama, kad šis perėjimas įvyks 2014-ųjų sausio 1 dieną. Finansų ministerijos informacija rodo, kad euro ir lato vertės kursą Taryba nustatys ateinančią vasarą ir kad jis bus artimas dabartiniam – 0,702804 lato už vieną eurą.

Parlamentas šį įstatymą priėmė pagal paspartintą procedūrą, per du skaitymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius