TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

LB parengė įstatymo projektą, įpareigojantį bankus siūlyti ir fiksuotas palūkanas

Lietuvos bankas (LB) parengė įstatymo pataisas, kuriomis siūlo įpareigoti bankus teikti dvi būsto paskolos palūkanų alternatyvas, įskaitant fiksuotas palūkanas. Siūlymai pateikti Finansų ministerijai, interviu „15min“ sako LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.
Paskola
Paskola / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiuo metu esame parengę konkrečius įstatyminius siūlymus, kuriuos esame pateikę Finansų ministerijai. Mūsų manymu, kredito įstaigos turėtų pateikti vartotojams du pasiūlymus: su kintama palūkanų norma ir su protinga fiksuota palūkanų norma“, – interviu teigė G.Šimkus.

Anot jo, priėmus pakeitimus žmonės turės galimybę rinktis – šiuo metu tokia galimybė yra tik teorinė.

„Teoriškai ir dabar egzistuoja fiksuotų palūkanų normų instrumentas ir dalis klientų jį gauna, bet jis daugiau, mano galva, egzistuoja teoriškai ir norint pakeisti šitą situaciją, tas pasiūlymas turėtų atsigulti ant stalo kaip lygiavertis su kintama palūkanų norma“, – teigė G.Šimkus.

Pernai rudenį LB pristačius siūlymus skelbta, kad pateikus alternatyvas vartotojai galės lengviau įvertinti palūkanų pranašumus ir trūkumus, jie gaus daugiau informacijos apie rinkoje vyraujančias palūkanas ir galės palyginti jas su siūlomos ar jau turimos būsto paskolos sąlygomis, be to, nauja tvarka sustiprins bankų klientų galimybes tartis dėl jų pagerinimo.

Pasak G.Šimkaus, Lietuvoje tik 3 proc. būsto paskolų yra su fiksuotomis palūkanomis, tuo metu euro zonoje – vidutiniškai 80 proc., jos fiksuojamos ilgiau nei metams.

Paskolos su kintamomis palūkanomis reiškia, kad jos perskaičiuojamos bent kartą per metus, o dažniausiai – kas 6 mėnesius. Dėl to žmonės greitai pajunta didėjančių bazinių palūkanų normų įtaką ir jų paskolos įmoka padidėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius