Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LB: realusis darbo užmokestis pirmą kartą per dešimtmetį šiemet bus neigiamas

Realiojo darbo užmokesčio pokytis dėl aukštos infliacijos šiemet po dešimtmečio pertraukos sumažės ir bus neigiamas, teigia Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

Realusis darbo užmokestis, atsižvelgus į vidutinį vartotojų kainų pokytį, šiemet gali sumažėti 3 proc., paskutinį kartą jo mažėjimas fiksuotas 2011 metais, rodo LB duomenys.

„Dėl padidėjusios infliacijos realusis darbo užmokestis 2022 metais, deja, bet, mūsų manymu, sumažės pirmą kartą per dešimtmetį. Bet ši padėtis neturėtų užsitęsti ir jau kitais metais, prislopus infliacijai, sumažėjus kainų augimui, realus darbo užmokestis turėtų grįžti į teigiamą teritoriją ir dar turėtų paspartėti“, – penktadienį žurnalistams sakė G.Šimkus.

Banko duomenimis, pirmąjį ketvirtį darbo užmokesčio augimas Lietuvoje siekė 14 proc., privačiame sektoriuje jis didėjo 16 proc., viešajame sektoriuje – 9,7 proc. G.Šimkus teigia, kad panašios tendencijos fiksuojamos ir antrąjį ketvirtį.

„Tendencijos nesustoja, antrajame ketvirtyje matome, kad atlyginimai toliau auga dviženkliu tempu“, – sakė jis.

Atlyginimų didėjimą Lietuvoje lemia iki 6,3 proc. sumažėjęs nedarbas ir didelis tinkamos kvalifikacijos darbuotojų poreikis. Laisvų darbo vietų lygis šalyje siekė 1,9 proc. ir vėl pasiekė istorines aukštumas – paskutinį kartą toks aukštas rodiklis buvo fiksuotas 2008 metais.

„Esant tokiam žemam nedarbo lygiui ir tokiai didelei laisvų darbo vietų pasiūlai, mes matome ir spartų darbo užmokesčio augimą. Bendras dirbančiųjų skaičius augo ir gerokai viršijo priešpandemijos lygį, jų ypač daugėjo informacinių technologijų, transporto, sandėliavimo veiklose. Sparčiai atsigauna pandemijos labiausiai paliesti sektoriai, tokie kaip maitinimas, apgyvendinimas, pramogos, poilsis“, – kalbėjo G.Šimkus.

Numatoma, kad šiemet darbo užmokestis kils vidutiniškai 11,9 proc., arba dešimtadaliu daugiau, nei buvo prognozuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius