-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 02 /14:12

Lietuvos bankas: „Swedbank“, SEB ir Šiaulių bankai privalo ruoštis galimai krizei

Siekiant apsaugoti valstybės lėšas ir Lietuvos finansų sistemos stabilumą, trys pagrindiniai Lietuvos komerciniai bankai – „Swedbank“, SEB ir Šiaulių bankas – turės pasiruošti, kad ištikus krizei jie galėtų patys padengti nuostolius ir tęsti veiklą.
Šiaulių bankas
Šiaulių bankas / Šiaulių banko nuotr.

Lietuvos bankas (LB) gruodžio pabaigoje pirmą kartą nustatė, kad trys bankai turės laikytis privalomų minimalių nuosavų lėšų ir tinkamų įsipareigojimų reikalavimų, pranešė LB. Tam jie turės sukaupti dar 601 mln. eurų, kad bendra nuosavų lėšų ir įsipareigojimų reikalavimo suma pasiektų 2,134 mlrd. eurų (11,2 proc. visų trijų bankų nuosavų lėšų ir įsipareigojimų).

„Tai svarbus įvykis Lietuvos finansų sistemai, kadangi po tam tikro pereinamojo laikotarpio pagrindinius Lietuvos bankus krizės atveju, prireikus bus galima pertvarkyti nenaudojant mokesčių mokėtojų pinigų – nuostolius padengs bankų akcininkai ir kiti stambūs kreditoriai“, – pranešime teigė LB valdybos narys Tomas Garbaravičius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Tomas Garbaravičius, Lietuvos banko valdybos narys
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Tomas Garbaravičius, Lietuvos banko valdybos narys

„Swedbank“ ir SEB papildomas nuosavas lėšas ir įsipareigojimus turės sukaupti 2020-aisiais, o Šiaulių bankas – iki 2023 metų pabaigos.

Pasak LB, visi bankai mano, kad jiems nekils sunkumų įgyvendinant šiuos tikslus, o dviem didiesiems bankams paprasčiausia būtų tai padaryti išleidžiant subordinuotus įsipareigojimus juos valdantiems bankams.

Nauji reikalavimai skirti banko nuostoliams padengti ir kapitalui atkurti, siekiant, kad po pertvarkymo bankas galėtų toliau tęsti veiklą ir vykdyti svarbias šalies ekonomikai funkcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius