Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos ekonomistas Leszekas Balcerowiczius siūlo BELL terminą Baltijos šalims ir Bulgarijai

Žinomas Lenkijos ekonomistas Leszekas Balcerowiczius siūlo BELL terminą – kuris lietuviškai gali būti verčiamas kaip „varpas“ – Bulgarijai, Estijai, Latvijai ir Lietuvai, kurios ėmėsi griežtų taupymo priemonių krizei užklupus.
Baltijos šalys
Baltijos šalys / BFL/Lauris Viksne BFL/F64 nuotr.

Anksčiau Lenkijos finansų ministerijai ir centriniam bankui vadovavęs ekonomistas naują terminą siūlo kaip kontrastą PIGS apibūdinimui, kuris taikomas Portugalijai, Italijai, Graikijai ir Ispanijai. „Pigs“ angliškai reiškia „kiaulės“.

„L.Balcerowiczius yra įsitikinęs, kad pertvarkas geriausiai įgyvendinti kaip įmanoma greičiau. Europos PIGS – Portugalija, Italija, Graikija, Ispanija – veikė iš lėto. Kitoje pusėje L.Balcerowiczius siūlo BELL: Bulgarija, Estija, Latvija ir Lietuva“, – rašo amerikiečių laikraštis „Wall Street Journal“.

Interneto svetainėje paskelbtame straipsnyje primenama, kad šiose valstybėse prieš kelerius metus sprogo nekilnojamojo turto burbulas, ekonomika susitraukė keliolika procentų, o vyriausybės ėmėsi griežtesnių priemonių nei Graikija, karpydamos išlaidas.

„Koregavimas buvo skaudus, bet 2010 metais atsigauta. BELL bendrojo vidaus produkto pokyčiai yra V formos. PIGS nuosmukis buvo ne toks status, bet jis užsitęsė“, – rašo straipsnį apie L.Balcerowiczių parengęs „The Wall Street Journal“.

L.Balcerowiczius pabrėžė, kad radikalios permainos BELL šalyse padėjo susigrąžinti rinkų pasitikėjimą, dėl kurio skolinimosi kaina nukrito.

Lietuvos ekonomika 2009 metais smuko 14,8 proc. Augimas grįžo 2010 metais, kai bendrasis vidaus produktas padidėjo 1,4 proc. Pernai Lietuvos ekonomika paaugo 6 proc., šiais metais Finansų ministerija prognozuoja 3,5 proc. augimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius