Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenktynės be grynųjų: tik su kortele po pasaulį keliavusi londonietė apsilankė ir Vilniuje

Startuolių bendruomenės mentorė ir karjeros koučerė iš Londono Sophie Theen 14 dienų keliavo po pasaulį ir už visas prekes bei paslaugas mokėjo tik bankine kortele. Priešpaskutine jos stotele tapo Vilnius, kur už nakvynę, maistą ir pramogas taip pat ji atsiskaitė be grynųjų pinigų. S.Theen dalyvavo „Payment Race“ lenktynėse, kurių tikslas naudotis tik vienu mokėjimo būdu.
Sophie Theen
Sophie Theen / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dvi savaites trukusiose „Payment Race“ lenktynėse dalyviai keliavo aplink pasaulį, o jų tikslas buvo – už paslaugas ir prekes atsiskaityti tik viena mokėjimo priemone (grynaisiais, kortele, kriptovaliuta ar mobiliuoju). Taip siekiama parodyti visuomenei, kaip finansinės technologijos veikia praktikoje.

Dalyviai galėjo keliauti ir veikti ką nori, kelionių ir visas kitas išlaidas už maistą, apgyvendinimą, pramogas finansavo organizatoriai, tačiau privalėjo aplankyti Šiaurės Airiją, Honkongą ir Vilnių.

Galiausiai jiems reikėjo finišuoti Amsterdame, kur birželio 3–5 d. vyksta viena didžiausių finansinių technologijų konferencijų „Money 2020“.

15min pirmadienį Vilniuje kalbino vieną šių lenktynių dalyvę – S.Theen. Ji savo kelionę pradėjo Jungtinės Karalystės sostinėje, vėliau vyko į Belfastą, Dubliną, Milaną, Ciurichą, Helsinkį, Kalgarį, Honkongą, Stokholmą, Rygą, Malagą, o prieš finišuojant Amsterdame ji 48 valandas praleido Lietuvos sostinėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sophie Theen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sophie Theen

„Aš buvau nustebusi, kad po Vilnių keliauti yra taip lengva: nusipirkti maisto, rezervuoti viešbutį, išsikviesti taksi, netgi išsinuomoti miesto dviratį. Už viską galima sumokėti kortele“, – 15min stebėjosi S.Theen.

Aš buvau nustebusi, kad po Vilnių keliauti yra taip lengva.

Nors Vilniuje ji lankėsi pirmą kartą, tikino žinojusi nemažai čia veikiančių fintech kompanijų, tačiau nesitikėjo, kad šiame mieste beveik visur galima mokėti kortele. Vilnių ji palygino su Šveicarijos sostine.

„Vilnius yra labai panašus į Ciurichą. Nei čia, nei ten neturėjome jokių problemų ir visur galėjome atsiskaityti kortele“, – pastebi ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sophie Theen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sophie Theen

Tačiau be sunkumų kelionėje neapsieita.

„Ispanija ir Italija buvo mažiausiai patikusios šalys, kalbant apie galimybes naudotis mokėjimo kortelėmis, todėl teko atsisakyti kai kurių turistinių pramogų, nes mokėti grynais negalėjome“, – kalbėjo lenktynių dalyvė.

Pavyzdžiui, Malagoje ji norėjo pasivažinėti arklių traukiamu vežimu, tačiau mokėti buvo galima tik grynaisiais. S.Theen sako, kad smulkusis ir vidutinis verslas turėtų suteikti galimybę atsiskaityti kortele. Ji pastebi, kad vis mažiau turistų piniginėse nešiojasi grynųjų, todėl išloštų abi pusės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sophie Theen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sophie Theen

Lygindama galimybes atsiskaityti Europos ir Azijos šalyse stiprų pliusą skyrė Europai.

„Mane labai nustebino Honkongas, kuris yra antras pagal dydį fintech hub pasaulyje, o mes vis dar turėjome problemų už taksi ar vietinį maistą sumokėti kortele“, – stebėjosi S.Theen.

Londonas nėra draugiškas gryniesiems.

Pašnekovė sako, kad ir pasibaigus lenktynėms ji ir toliau naudosis tik kortele.

„Aš gyvenu Londone ir esu iš tų žmonių, kurie niekada nesinešioja grynųjų. Londonas nėra draugiškas gryniesiems, todėl, žinoma, aš ir toliau naudosiuosi kortele“, – šypsojosi ji.

Antradienį „Money 2020“ konferencijoje paskelbti šių lenktynių nugalėtojai. Jais tapo mobiliais mokėjimais dvi savaites aplink pasaulį trukusioje kelionėje atsiskaitinėjusi komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius