-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LEO LT nesidalys, o išpirks

Už likviduojamos energetikos bendrovės LEO LT akcijas Vyriausybė yra pasirengusi grąžinti „NDX energijai“ maždaug tiek lėšų, kiek prieš šešerius metus gavo privatizuojant Vakarų skirstomuosius tinklus (VST“). Nors toks restitucinis atlyginimas valstybei atsieitų pigiau nei ginčo sprendimo procedūros arbitražiniame teisme, pasak teisininkų, teisingiausia būtų grąžinti įneštą turtą.
Liūtas jau tapo bendrovės LEO LT simboliu.
Liūtas jau tapo bendrovės LEO LT simboliu. / Photos.com

Vakar ministrai pasitarime svarstė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriame numatoma siūlyti privačiai investuotojai „NDX energija“ panaikinti LEO LT sandorio sutartis, nustatant galutinį ir nekintamą restitucinį atlyginimą – 680 mln. litų, kurį sumokėtų LEO LT. Pagal projektą, už restitucinį atlyginimą sudarant taikos sutartį „NDX energija“ sugrąžintų LEO LT nuosavybėn 38,3 proc. privačios investuotojos turimų jos akcijų, kurios po to būtų anuliuojamos mažinant įstatinį kapitalą, ir valstybė liktų vienintele nacionalinio investuotojo akcininke.

Pagal projektą, „NDX energijai“ būtų siūloma panaikinti pernai balandį sudarytą sutartį dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo, „išskyrus jos priedą Nr. 11“, ir pernai gegužę sudarytą Akcininkų sutartį. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas būtų įgaliotas pateikti šiuos siūlymus Vyriausybės vardu lapkričio 30 dieną vyksiančiame LEO LT akcininkų susirinkime, ir valstybės vardu pasirašyti taikos sutartį.

Neaiškus, bet svarstytinas pasiūlymas

Bendrovės „NDX energija“ valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius LŽ sakė, kad šis Vyriausybės siūlomas restitucinis atlyginimas ir ketinimai pasirašyti taikos sutartį yra netikėti. „Šiandien dar nesame gavę tokio oficialaus pasiūlymo, kurį pirmiausia reiktų apsvarstyti visiems akcininkams. Todėl galutinis sprendimas, ar tokia suma tenkina, ar ne, bus aiškus tik išklausius visus akcininkus. Kiek teko spėti su kai kuriais jų pabendrauti – visi nustebę. Mano nuomone, bet koks pasiūlymas yra geriau negu jokio. Verslo patirtis sako, kad pasiūlymo galima ir nepriimti, o kai nėra pasiūlymo, nėra ir apie ką diskutuoti“, – pabrėžė I.Staškevičius.

Paklaustas, kiek siūloma suma yra reali, „NDX energija“ valdybos pirmininkas neslėpė, jog tokio restitucinio atlyginimo dydžio apskaičiavimas yra visiškai neaiškus. „Jeigu ieškotume kokių atspirties taškų šiai sumai paaiškinti, tai nereikia pamiršti – pernai vasarą VST, kurią į LEO LT atnešė „NDX energija“, vien dividendų išmokėjo 608 mln. litų. Galima įžvelgti, kad Vyriausybė nutarė grąžinti tuos dividendus ir už visą VST akcijų paketą, t. y. 97 proc. bendrovės akcijų, sumokėti 72 mln. litų. Jeigu rinkai siunčiama žinia, kad VST dabar kainuoja 72 mln. litų, tai rinkos dalyvių reakcija neabejotina. Toks pasiūlymas atrodo keistokai“, – teigė I.Staškevičius.

Pasak jo, nereikia užmiršti – egzistuoja ginčas su Vyriausybe dėl sutarties nevykdymo, dėl vienašališko požiūrio bei sprendimų priėmimo ir susitaikymas būtų geras dalykas, tačiau „reiktų kalbėti apie tikrą susitaikymą“. „NDX energija“ vadovas sakė, kad sutiktų susigrąžinti dividendus ir VST akcijas. Jas, steigiant LEO LT, neva nepriklausomi auditoriai įvertino apie 2,816 mlrd. litų.

Galutinis taškas teisingumui?

Vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad LEO LT panaikinimas valstybei nekainuos. Informuojama, kad vakar pasitarime Vyriausybė pritarė nutarimo projektui dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo sutarčių nutraukimo, sprendimas dėl AB LEO LT bus įteisintas lapkričio 25 dienos ministrų kabineto posėdyje. Svarstytame nutarimo projekte pritariama, jog Energetikos ministerija visuotiniame LEO LT akcininkų susirinkime, kuris turėtų įvykti lapkričio 30 d., balsuotų už tai, jog į darbotvarkę būtų įtrauktas siūlymas nutraukti nacionalinio investuotojo sukūrimo sutartis. Siūloma taikyti nekintamą restitucinį atlyginimą „NDX energijai“, kuris siektų ne daugiau 680 mln. litų – tiek, kiek ši bendrovė sumokėjo už įsigytas bendrovės VST akcijas.

Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, ši suma nebūtų skiriama iš biudžeto, ją „NDX energijai“ sumokėtų LEO LT ir Vyriausybė liktų vieninteliu LEO LT akcininku. „Manome, kad šis pasiūlymas yra civilizuotas ir teisiškas kelias pasiekti teisingumą, kuris padėtų galutinį tašką šioje istorijoje“, – pabrėžė premjeras.

Tačiau energetikos rinkos ekspertams minimas restitucinio atlyginimo dydis kelia naujų abejonių, mat aiškinimas, kad neva tiek „NDX energija“ sumokėjo valstybei už dabartinės VST akcijas 2003 metais, nėra pagrįstas.

Brangus ginčas – ne išeitis

Steigiant LEO LT Vyriausybė ir „NDX energija“ sutarė, kad tarp jų kilę ginčai būtų sprendžiami Stokholmo prekybos rūmų arbitražo teisme. Jau aišku, kad Vyriausybei ir privataus kapitalo įmonei „NDX energija“ susikalbėti dėl bendrovės likvidavimo padės būtent ši institucija. „NDX energija“ sutiko su LEO LT siūloma arbitro kandidatūra.

Pasak advokato Gyčio Kaminsko, restitucinis atlyginimas yra vienas iš būdų, kaip pigiau likviduoti LEO LT, siekiant išvengti brangaus arbitražo proceso.

„Valstybė išpirkdama turtą šiuo metu vykdo panašų procesą – iš gyventojų yra išperkama žemė ar koks nors kitas nekilnojamasis turtas, kuris reikalingas valstybės reikmėms. Šiuo metu valstybės labui privati nuosavybė išperkama už kainą, kuri, be abejonės, šiuo metu yra nukritusi. Jeigu ši kaina priimtina abiem pusėms, tai valstybė išspręstų LEO LT likvidavimo klausimą greičiau ir pigiau, nei pasitelkdama arbitražo teismą“, – aiškina teisininkas.

Pasak jo, naujo nesusikalbėjimo pagrindinė problema – neaiški kaina, nes natūralu, kad privati bendrovė pinigų nori gauti kuo daugiau, o valstybė jų mokėti – kuo mažiau. „Todėl šiuo atveju tik nepriklausomas ekspertas gali pasakyti realią kainą, kuri būtų nuleista ne iš dangaus ir kuriai įtakos neturėjo nei viena iš šalių. Tačiau tokius ekspertus šiuo atveju galėtų pasamdyti tik arbitražo teismas. Ne kartą esu minėjęs, kad jungiantis LEO LT neva nepriklausomų ekspertų įvertintas VST turtas buvo išties pervertintas. Lietuva per maža šalis, kad joje dar būtų nepriklausomų ekspertų“, – neabejoja G.Kaminskas.

Pasak jo, šiuo metu susiklosčiusioje situacijoje valstybė padarė nemažai klaidų, netgi dabartiniai patarėjai Lietuvą stumia į šaliai nepalankų arbitražą. „Aišku, valstybė turi pasirinkimą atsisakyti išpirkti akcijas, jeigu jų kaina pasirodytų nepalanki. Galima ir toliau palikti veikti LEO LT arba privačiai investuotojai grąžinti įneštą turtą. Niekas nepasikeistų“, – sako teisininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius