Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liberalcentristai siūlo pensijų dydį „pririšti“ prie ekonominės situacijos

Atskirti socialinio draudimo išmokų ir pensijų dydį nuo politikų valios, atsisakyti privilegijuoto pensijų skyrimo, skatinti žmones draustis trečiosios pakopos kaupiamuosiuose fonduose, nedraudimines socialines išmokas atskirti nuo socialinio draudimo sistemos, suteikti galimybę motinystės / tėvystės atostogose esantiems tėvams antraisiais metais dirbti. Tai dalis sprendimų, kuriuos siūlo įgyvendinti Liberalų ir centro sąjungos (LiCs) atstovai, siekiant išspręsti socialinio draudimo ir pensijų sistemos problemas.
Mažėja investicinio gyvybės draudimo mokamų išperkamųjų sumų dėl sutarčių nutraukimo ir daugėja naujų sutarčių.
Liberalcentristai siūlo pensijų dydį „pririšti“ prie ekonominės situacijos / LŽ nuotr.

„Susipažinę su Vyriausybės darbo grupės parengta „Sodros“ ir pensijų sistemos koncepcija, manome, kad siūlomi sprendimai nėra pakankami, norint išspręsti aktualias socialinio draudimo ir pensijų sistemos problemas, – antradienį pristatydamas LiCs frakcijos paruoštą „Sodros“ ir pensijų sistemos reformos koncepciją sakė Artūras Melianas. – Siūlome du pagrindinius šios reformos etapus: pirmajame imtis žingsnių, kad pradėtų mažėti „Sodros“ biudžeto deficitas, antrajame etape įgyvendinti ilgalaikius sprendimus, kurie leistų per keletą metų stabilizuoti valstybinį socialinį draudimą ir skatintų žmones labiau draustis kaupiamajai pensijai“.

Siūlo dirbti antraisiais motinystės atostogų metais

Pasak A.Meliano, vienas iš svarbiausių pirminio reformos etapo žingsnių –  socialinio draudimo išmokų ir pensijų atskyrimas nuo politikų valios. „Dabartinę „Sodros“ situaciją lėmė seniau priimti neatsakingi ir neapgalvoti sprendimai. Siūlome susieti socialinio draudimo išmokamas su draudžiamosiomis pajamomis ir tai daryti ne pagal Vyriausybės nutarimą, o tiesiogiai. T.y. įstatymu įtvirtinti, kad kas tam tikrą laiką socialinio draudimo išmokos didėtų ar mažėtų“, – aiškino liberalcentristo.

Pasak jo, šios nuostatos įgyvendinimas reikštų, kad socialinių išmokų ir pensijų dydis tiesiogiai priklausytų nuo šalies ekonomikos būklės – ekonomikai augant, pensijos ir išmokos didėtų. Ekonomikai mažėjant, mažėtų ir išmokos bei pensijos.

Kitas politikų parengtoje reformoje numatytas žingsnis – privilegijuoto pensijų skyrimo atsisakymas. Kaip teigė A.Melianas, socialinio draudimo išmokų tikslas – užtikrinti pajamas, praradus darbingumą, o ne įvertinti nuopelnus valstybei.

Liberalcentristų įsitikinimu, ne mažiau svarbu skatinti žmones draustis trečiosios pakopos kaupiamuosiuose fonduose ir taip skatinti didžiosios šalies dirbančiųjų gyventojų dalies perėjimą į kaupiamąją sistemą. „Tuo keliu eina visas pasaulis, nes, deja, solidarumo sistema dėl demografinių priežasčių jau negali užtikrinti žmonių pajamų senatvėje. Šiandien 1,6 dirbančiojo išlaiko vieną pensininką. Po maždaug dešimties metų vienas dirbantysis išlaikys vieną pensininką“, – aiškino politikas.

Jis taip pat pažymėjo, kad pagal Eurostato demografines projekcijas, nuo 2009 m. iki 2060 m. gyventojų Lietuvoje sumažės iki 2,5 mln. žmonių. Remiantis šiais duomenimis, sumažės ir darbingo amžiaus gyventojų – nuo 58,6 proc. iki 41,4 proc. Vyresnio amžiaus gyventojų (65 metų ir vyresnių) tuo tarpu padaugės daugiau nei du kartus – nuo 16 proc. iki 32,7 proc.

Jis taip pat pažymėjo, kad dar vienas LiCs pasiūlymas – leisti motinystės/tėvystės atostogose esantiems tėveliams antraisiais atostogų metais dirbti, gaunant mažesnę motinystės išmoką. Esą tokiu būdu būtų išspręsta problema, su kuria susiduriama šiuo metu –  darbinių įgūdžių praradimą.

Ragina nedraudimines išmokas perduoti valstybės biudžetui

LiCs parengtoje socialinio draudimo ir pensijų sistemos reformos koncepcijoje numatyta, kad antrajame reformos etape, kuris turėtų prasidėti 2012  m., pirmasis žingsnis turėtų būti Valstybinio socialinio draudimo stabilizacinio fondo įsteigimas. „Mes siūlome vieną procentą nuo visų metinių pajamų pervesti į šį fondą, kuris būtų panaudotas išlyginti tam tikrus ekonomikos svyravimus, kad nebūtų tokių situacijų, kokia buvo 2008 m. pabaigoje – 2009 m. pradžioje. Šis fondas taip pat padėtų pereiti prie naujos kaupiamosios sistemos“, – aiškino A.Melianas ir pažymėjo, kad  į šį fondą mokamas vienas procentas nebūtų papildomai ant šalies gyventojų užkrautas mokestis.

Liberalcentrai taip pat įsitikinę, kad reikia atskirti nedraudimines išmokas ir perduoti jas valstybės biudžetui. „Sodros“ prigimtis – užtikrinti draudimą. T.y. apdrausti nuo tokių įvykių kaip senatvė, liga, neįgalumas ir pan. Šiuo atveju turime daug išmokų, kurios yra kaip socialinės pašalpos ir turi būti mokamos iš valstybės biudžeto“, – teigė parlamentaras.
 
Liberalcentristai taip pat siūlo pradėti taikyti Asmeninių sąskaitų modelį. „Kiekvienas apdraustasis turėtų savo asmeninę sąskaitą ir toliau jo išmokų rezultatai tiesiogiai priklausytų nuo laikotarpio, kurį jis mokėjo, kokius pinigus jis arba jo darbdavys sumokėjo ir pan.“, – sakė A.Melianas.

Pensijinio amžiaus ilginti nesiūlo
 
Pažymėjęs, kad nors šiuo metu visoje Europoje dėl esančios demografinės situacijos yra tendencija ilginti pensijinį amžių, A.Melianas taip pat tvirtino, kad liberalcentristai mano, jog skubėti šiuo klausimu nereikėtų. „Visi girdėjome, kad Europos Sąjungos valstybėse plačiai diskutuojama, kad gal reikėtų šiek tiek standartizuoti ir suvienodinti pensijinio socialinio draudimo sąlygas visoje Europoje. Tai gal mes palaukime kol kitos valstybės, tarp jų ir ekonomiškai labiau išsivysčiusios, apsispręs dėl to modelio, o ne skubėkime jau dabar ilginti pensijinį amžių“, – kalbėjo tautos atstovas.

Šiuo metu Vyriausybėje ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje taip pat svarstoma „Sodros“ pertvarkos koncepcija. Savąją yra pateikęs ir Laisvosios rinkos institutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius