Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva 2019–2021 metais planuoja ne didesnį kaip 1 proc. struktūrinį deficitą

Lietuvos struktūrinis valdžios sektoriaus deficitas 2019-2020 metais turėtų būti ne didesnis kaip 1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Toks pats struktūrinio deficito tikslas yra nustatytas ir 2016–2018 metams.
Vilius Šapoka
Vilius Šapoka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai numatyta Finansų ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte dėl vidutinio laikotarpio tikslo nustatymo.

Vidutinio laikotarpio tikslas Europos Sąjungos (ES) valstybėse nustatomas siekiant įgyvendinti tvarią fiskalinę politiką, vykdyti euro zonos šalims nustatytus įsipareigojimus ir išlaikyti tvarų valdžios sektoriaus skolos lygį.

Valstybė narė vidutinio laikotarpio tikslą peržiūri ir patvirtina kas tris metus. Lietuvos fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinis įstatymas numatoma, kad Seimas vidutinio laikotarpio tikslą ne ilgesniam nei trejų metų laikotarpiui turi nustatyti iki einamųjų metų kovo 15 dienos.

Vidutinio laikotarpio tikslais užtikrinamas viešųjų finansų tvarumas arba sparti pažanga siekiant tokio tvarumo. 2012 metais 25 ES šalių pasirašyta Fiskalinė sutartis dėl stabilumo, koordinavimo ir valdysenos ekonominėje ir pinigų sąjungoje numato, kad 1 proc. BVP struktūrinio deficito tikslas gali būti nustatomas, jei šalies valdžios sektoriaus skola yra gerokai mažesnė nei 60 proc. BVP ir ilgalaikio finansų tvarumo rizika yra maža.

Anot Finansų ministerijos, Europos Komisijos vertinimu, įgyvendinus Lietuvos stabilumo 2017 metų programoje įtvirtintus tikslus, rizika dėl šalies valdžios sektoriaus finansų ilgalaikio tvarumo yra maža. Taip pat nurodoma, kad ir Valstybės kontrolės vertinimu ilgalaikio valdžios sektoriaus finansų tvarumo rizika yra maža.

Eurostato duomenimis, Lietuvos valdžios skola praėjusių metų rugsėjo pabaigoje siekė 16,157 mlrd. eurų ir sudarė 39,4 proc. BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius