-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva ES skaitmeninės ekonomikos indekse išliko 13-oje vietoje

Lietuvos pozicija Europos Komisijos (EK) paskelbtame Europos Sąjungos (ES) skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekse per metus nepakito - šalis, kaip ir pernai, užima 13-a vietą. 2018 metų indekse Lietuva buvo įvertinta bendru 56,6 balo (2017 metais - 53,2 balo), visos ES rezultatas buvo 54 balai (2017 metais - 50,8 balo), teigiama EK ataskaitoje.
Verslas
Verslas / 123rf.com nuotr.

„Lietuvos balas aukštesnis už ES vidurkį ir pernai šalis darė pažangą taip pat sparčiai kaip ES. Lietuva pasiekė itin gerų rezultatų galimybių naudotis ryšiu ir skaitmeninių technologijų integracijos srityse“, – rašoma EK ataskaitoje.

Joje pažymima, kad Lietuva pasiekė geresnių rezultatų žmogiškojo kapitalo srityje, tačiau vis dar nesiekia ES vidurkio, o tam daugiausia įtakos turėjo nuolat mažėjanti mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos (MTIM) absolventų dalis ir vis dar maža IRT specialistų dalis tarp visų dirbančių asmenų, nors pastaruosius porą metų stebima teigiama pastarojo rodiklio kitimo tendencija.

„Lietuvos interneto naudotojai labai aktyviai naudojasi naujomis judriuoju ryšiu teikiamomis paslaugomis, pavyzdžiui, mokėjimo priemonėmis, mobiliuoju e. parašu, automobilių stovėjimo, bankų paslaugomis ir panašiai“, – tvirtina EK.

Jos teigimu, skaitmeninių viešųjų paslaugų srityje Lietuva pasiekė aukštesnių už ES vidurkį rezultatų ir, palyginti su praėjusiais metais, smarkiai patobulėjo, taip pat toliau nuolat daro pažangą didindama e. valdžios paslaugų skverbtį.

Pagal galimybes naudotis fiksuotu ir judriuoju ryšiu Lietuva šiemet užima 12 vietą (2017 metais – 13 vieta), pagal žmogiškąjį kapitalą (naudojimąsi internetu, pagrindinius ir aukštesnio lygio skaitmeninius įgūdžius) – 19 vietą (2017 metais – 20 vieta), pagal naudojimąsi internetu teikiamomis paslaugomis – 9 vietą (pernai – taip pat 9 vieta).

Pagal skaitmeninių technologijų integraciją (verslo skaitmeninimą ir e. prekybą) Lietuva šiemet yra 9-a (2017 metais – 8 pozicija), pagal skaitmenines viešąsias paslaugas – 7-a (pernai – 8 pozicija).

EK vertinimu, Lietuva priklauso vidutinių rezultatų pasiekusių šalių grupei. Jai taip pat priklauso Latvija, Čekija, Slovėnija, Prancūzija, Portugalija, Ispanija, Lietuva, Malta, Vokietija ir Austrija.

Šiais metais ES skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės reitingo pirmąsias vietas užima Danija, Švedija ir Suomija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius