-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuva į „Gazprom“ nuolaidų radarą nepateko

Rusų dujų monopolijos pareigūnai su „kai kuriais ES klientais“ ketina susitarti dėl dujų kainų be arbitražo procedūrų. Tai reiškia, kad kai kuriose šalyse „Gazprom“ sumažins dujų kainą. Lietuvai tokie pokyčiai negresia, rašo „Verslo žinios“.
Dujų vamzdžiai
Dujų vamzdžiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos koncernas „Gazprom“ tikisi išspręsti kai kuriuos ginčus su Europos vartotojais dėl dujų tiekimo sąlygų iki šių metų pabaigos, informavo antrinės koncerno įmonės „Gazprom-Export“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Sergejus Čelpanovas.

„Derybos tebevyksta, susitarimai su kai kuriais klientais bus pasiekti iki metų pabaigos“, – cituoja S.Čelpanovą Rusijos žinių agentūros „Interfax“ ir „RIA-Novosti“.

„RIA-Novosti“ pridūrė, esą S.Čelpanovas tvirtino tikįs, kad susitarimai dėl kainų už dujas bus pasiekti nelaukiant arbitražo proceso pabaigos.

Artimi „Gazprom“ šaltiniai „Verslo žinioms“ teigė abejojantys, ar šiuo metu bus įvardyti konkretūs rusų dujų monopolijos klientai Europoje, su kuriais ketinama be arbitražo susitarti dėl dujų kainos. Susitarimui esą reikalingos svarios „konkrečioje rinkoje, konkrečioje šalyje dėl esminių pokyčių“ atsiradusios priežastys.

„Bet kuriuo atveju kainos formulės peržiūra visada yra išskirtinai individualus komercinis klausimas, todėl vargu ar bus viešai atskleistas“, – teigė „Verslo žinių“ šaltinis.

Šaltinių teigimu, „Gazprom“, kaip įprasta, derasi tik dėl kainodaros formulės, o ją lemia naftos produktų ir alternatyvių kuro šaltinių dalis konkrečios šalies rinkoje.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas „Verslo žinioms“ teigė negirdėjęs „Gazprom-Export“ vicedirektoriaus pareiškimų, tačiau sakė manąs, kad kitais metais „Gazprom“ „elgsis racionaliai, kad dujų kaina atitiktų konkurencingumo principus lyginant su Lenkijos, Latvijos ir Estijos rinkomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius