-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva kitąmet ketina skolintis apie 3,16 mlrd. eurų

Vyriausybė kitąmet ketina skolintis apie 3,16 mlrd. eurų. Vidaus rinkoje, išleidžiant Vyriausybės vertybinius popierius (VVP), planuojama pasiskolinti apie 1,16 mlrd. eurų, 1,7 mlrd. eurų – užsienio kapitalo rinkose išleidžiant euroobligacijų emisijas. Apie 0,3 mlrd. eurų planuojama pasiskolinti iš tarptautinių finansų institucijų.
Pinigai
Lietuva kitąmet ketina skolintis apie 3,16 mlrd. eurų / 123RF.com nuotr.

Vyriausybės 2019 metų skolinimosi programoje numatyta, kad vidaus rinkoje investuotojams bus siūlomos 3 metų, 4–6 metų ir 7–10 metų likutinės trukmės obligacijos, neatmetama galimybė, kad bus platinami ir iki vienerių metų trukmės iždo vekseliai.

Valstybės biudžeto išlaidos kitąmet bus finansuojamos ne tik naujai pasiskolintomis, bet ir šiemet sukauptų lėšų likučiu, kuris turėtų siekti apie 0,29 mlrd. eurų, bei 10 mln. eurų sugrįžtančių Lietuvos įstaigoms ir įmonėms perskolintų lėšų.

Prognozuojamas finansavimo poreikis 2019 metais sudarys apie 3,21 mlrd. eurų, didžiausią jo dalį sudarys išankstinis 1,33 mlrd. eurų lėšų kaupimas euroobligacijoms 2020 metų vasarį išpirkti. Apie 0,87 mlrd. eurų bus skirta skolai grąžinti, iš jų 0,78 mlrd. eurų teks vidaus skolai ir 0,09 mlrd. eurų - užsienio skolai.

Kita lėšų dalis bus skirta bendram biudžeto deficitui finansuoti – apie 0,8 mlrd. eurų, iš jų valstybės biudžeto deficitui finansuoti bus skirta apie 0,73 mlrd. eurų, o Europos Sąjungos paramos lėšų disbalansui finansuoti – apie 0,07 mlrd. eurų. Kitiems tikslams numatyta skirta apie 0,21 mlrd. eurų.

Taip pat apie 0,26 mlrd. eurų bus skirta 2020 metų pradžios valstybės piniginių išteklių srautams užtikrinti.

2019 metų Vyriausybės grynojo skolinių įsipareigojimų pokyčio limitas turėtų siekti 2,62 mlrd. eurų.

Prognozuojama, kad valdžios sektoriaus skola 2019 metų pabaigoje sudarys apie 17,8 mlrd. eurų, arba 37,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Vyriausybės skolinimosi programa teikiama Seimui kartu su valstybės biudžetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius