Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuva perveda 66,4 mln. eurų įnašą į Europos stabilumo mechanizmo fondą

Lietuvai vasario pradžioje tapus Europos stabilumo mechanizmo (ESM) nare, Vyriausybė trečiadienį sumokės pirmąjį įnašą į jo fondą. Tam prieš savaitę pritarė Ministrų kabinetas.
Eurai
Eurai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Į ESM fondą bus pervesta 65,44 mln. eurų, o iš viso per penkerius metus – 327,2 mln. eurų.

Finansų ministras Rimantas Šadžius prieš savaitę sakė, kad operaciją reikia atlikti skubiai – iki vasario vidurio. Anot ministro, tai yra ne išlaidos, o investicija į finansinį kapitalą: „ Tai nėra išleisti ir negrįžtamai išėję iš Lietuvos pinigai, tai yra mūsų turtas. Jis buvo turtas ir juo liks“.

Po 2027 metų Lietuva turės sumokėti dar vieną įnašą – 159,4 mln. eurų, kurie yra Lietuvai dabar suteikta lengvata.

Pasak R.Šadžiaus, ji suteikta, nes Lietuvos išsivystymo lygis dar nesiekia 75 proc. euro zonos vidurkio, tačiau po 12 metų už ją reikės atsiskaityti: „Matyt, tuomet (2027 metais – BNS) ši suma nebeatrodys tokia didelė, kaip gal galėtų pasirodyti dabar“.

Europos stabilumo mechanizmas – pagalbos finansinių sunkumų ištiktoms euro zonos narėms fondas. Jis sukurtas po to, kai ES 2008-2010 metais ištiko ekonominė krizė. 2010 metais nuspręsta, kad euro zonos nares bus galima gelbėti beveik 500 mlrd. eurų siekiančiu fondu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius