Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva prieš nosį užtrenkė duris dviem sirams gėlininkams: iš Vilniaus oro uosto išsiųsti atgal į Dubajų

Lietuva neįsileido dviejų sirų verslininkų – jie Vilniaus oro uoste sužinojo, kad yra panaikintos jų vizos, todėl vyrams teko grįžti atgal į Dubajų, kur gyvena jau kiek daugiau nei 10 metų. Lietuvoje jie puoselėja viltis kurti gėlių verslą – anksčiau jau įsteigė po bendrovę Vilniuje. Kodėl vyrų vizos buvo atšauktos, kol kas nėra aišku.
Bagažas oro uoste
Bagažas oro uoste / Vilniaus oro uosto nuotr.

35 metų Ahmadas Alaswadas ir 37 metų Kamalas Marchha ankstų pirmadienio rytą atskrido į Vilnių – Lietuvos sostinėje jie puoselėja viltis kurti gėlių verslą, todėl bando gauti leidimą gyventi Lietuvoje. Tačiau oro uosto slenksčio peržengti taip ir nepavyko – verslininkams buvo paaiškinta, kad jų vizos yra panaikintos, ir jie buvo išsiųsti atgal į Dubajų.

Du sirai, kurie jau daugiau nei 10 metų gyvena Dubajuje, Lietuvoje paskutinį kartą lankėsi vasarą. Tuomet jie kreipėsi į Migracijos departamentą, prašydami leidimo gyventi Lietuvoje, taip pat įsteigė savo įmonių Dubajuje Vilniaus filialus – A.Alaswadas įkūrė bendrovę „Baby Ross Flowers L.L.C“, o K.Marchha – įmonę „Exotica Flowers“.

Feisbuko paskyros „Baby Rose Flowers“ nuotr./„Baby Rose Flowers“
Feisbuko paskyros „Baby Rose Flowers“ nuotr./„Baby Rose Flowers“

Kaip 15min aiškino jų atstovė Lietuvoje Marija Komiago, sirai Vilniuje norėjo pardavinėti gėles, parūpinti jų įvairiems renginiams, tarkime, vestuvėms. Lietuva jiems pasirodė patogi, nes nereikalingos didelės investicijos – netoli Nyderlandai, patogus susisiekimas ir pan. Verslininkai ketino kelerius metus pagyventi Lietuvoje, kol įsuks verslą, o tuomet grįžti gyventi į Dubajų.

Feisbuko paskyros „Exotica Flowers“ nuotr./„Exotica Flowers“
Feisbuko paskyros „Exotica Flowers“ nuotr./„Exotica Flowers“
Feisbuko paskyros „Exotica Flowers“ nuotr./„Exotica Flowers“

Vasarą jiems buvo išduoda pusmečio Lietuvos viza, galiojanti iki šių metų vasario. Vyrai pradėjo tvarkytis ir leidimo gyventi Lietuvoje klausimus, tačiau gruodį gavo laišką iš Migracijos departamento, kad reikalingi papildomi dokumentai. Jų gruodį pateikti negalėjo, todėl paprašė, bylos nagrinėjimą dėl leidimo gyventi laikinai sustabdyti.

„Jie gavo raštą, kad bylų nagrinėjimas yra sustabdomas ir dabar dėl leidimo gyventi jie turėtų kreiptis iš naujo. Jie paruošė visus papildomus dokumentus, kurių prašė, bet oro uoste jie buvo sustabdyti ir neįleisti į Vilnių, nes jiems buvo pasakyta, kad jų vizos yra panaikintos. Jokių pranešimų, kad vizos yra panaikintos, jie negavo“, – aiškino M.Komiago.

Iškart po incidento į Migracijos departamentą nuvyko M.Komiago kolegė, sirų atstovė Lietuvoje, tačiau paaiškinimo, kodėl buvo anuliuotos jų vizos, turėjusios galioti iki vasario, ji negavo.

„Migracijos departamente paprašius atnešti kopijas tų sprendimų (kodėl buvo anuliuotos vizos – 15min), jie to padaryti negalėjo – nei kopijų atnešti, nei persiųsti laiško. Jie pasiūlė kreiptis raštu dėl kopijos”, – kalbėjo M.Komiago.

Jos kolegė Migracijos departamente apsilankė ir antradienį, tačiau dar kartą liko be paaiškinimo. Tiesa, jai esą pavyko pasikalbėti su departamento direktore – ji buvo pakviesta tuomet, kai sirų atstovė užsiminė apie galimybę kreiptis į teismą, mat vyrai dėl atšauktos vizos patyrė ir finansinių nuostolių.

Vizos panaikinamos ir dėl grėsmės saugumui

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė atsisakė komentuoti konkrečią situaciją, motyvuodama, kad neturi teisės atskleisti informacijos apie privačius asmenis. Todėl ji sutiko tik abstrakčiai nurodyti priežastis, dėl kurių gali būti atšaukiama viza.

Dažnai vizos yra išduodamos darbo sutarčių pagrindu – jeigu darbdavys nutraukia darbo sutartį ir apie tai informuoja Migracijos departamentą, viza gali būti atšaukiama.

„Bet kuriuo atveju apie panaikintą vizą mes informuojame užsienietį“, – sakė E.Gudzinskaitė. Informacija gali būti siunčiama elektroniniu, taip pat paprastu paštu.

Kai kurios vizos būna išduodamos laikotarpiui, kol yra nagrinėjamas užsieniečio prašymas dėl leidimo gyventi išdavimo.

„Kol mes nagrinėjame jų prašymą, galima išduoti nacionalinę vizą, kad jie prašymo nagrinėjimo metu galėtų būti Lietuvoje. Jeigu priimamas sprendimas neišduoti leidimo, nes nėra pagrindžiamas gyvenimo tikslas Lietuvoje, tada tuo pačiu sprendimu panaikinama ir viza“, – aiškino Migracijos departamento direktorė.

Taip pat viza gali būti atšaukta tuo atveju, jeigu užsienietis kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Čia būna labai reti atvejai, išskirtiniai“, – sakė E.Gudzinskaitė. Kodėl buvo panaikintos sirų vizos, ji negalėjo pasakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius