Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva rengiasi įsivesti eurą

Vyriausybė yra pritarusi euro įvedimo planui ir siekia, kad jis Lietuvoje būtų įvestas 2015-aisiais. Finansų ministras teigia, kad metais greičiau eurą įsivesianti Latvija pasirengusi padėti Lietuvai, nes turi daugiau patirties. Rugpjūtį Lietuvoje jau turėtų prasidėti ir euro įsivedimui skirta viešinimo programa.
Politikai karikatūtisto žvilgsniu: lito dvidešimtmetis
Politikai karikatūtisto žvilgsniu: lito dvidešimtmetis / Rimo Valeikio iliustr.

Kaimynė Latvija šią savaitę oficialiai pakviesta tapti 18-ąja euro zonos nare. Metais aplenkusi Lietuvą ji sugebėjo sumažinti biudžeto deficitą ir suvaldyti infliaciją. Nors Lietuvos Vyriausybė maždaug prieš pusmetį patvirtino euro įvedimo planą, tačiau pasak finansų ministro, mums svarbi ir latvių patirtis bei pamokos rengiantis įsivesti eurą.

„Mes sutarėme, kad Lietuva, besiruošdama įsivesti eurą, labai glaudžiai bendradarbiaus su Latvijos institucijomis, mes turime karštą latvių palaikymą mūsų euro siekiui ir norą dalintis visokeriopa patirtimi, o latviai per pusmetį tos patirties sukaups labai daug“, – įsitikinęs finansų ministras Rimantas Šadžius.

Premjeras teigia, kad apie euro įvedimą kalbės ir Lietuvai dabar pirmininkaujant  Europos Sąjungos Tarybai. Algirdas Butkevičius mano, kad iš kiekvienos euro zonos šalies galima pasisemti patirties. Ministras pirmininkas anksčiau yra pabrėžęs, kad svarbu žmonėms, įvairioms institucijoms aiškinti, kodėl Lietuvai euras reikalingas.

„Šiuo metu yra paruošta viešinimo programa ir artimiausiu metu, tikriausiai rugpjūčio mėnesį, tikrai turi būti paskelbtas tarptautinis konkursas. Dalyvaus, aš manau, viešinimo kompanijos ir jos bus atsakingos už visos tos programos įgyvendinimą“, – sako premjeras Algirdas Butkevičius.

Finansų ministro teigimu, jam šią savaitę lankantis Briuselyje parodyta, kad Europos Sąjungos šalys pritaria Lietuvos apsisprendimui įsivesti eurą nuo 2015-ųjų. Tačiau ministras sako, kad svarbiausia dabar Lietuvai gerai atklikti namų darbus. Pagrindinis – stabili ekonomika.

„Ekonomika auga, fiskalinės drausmės mes taip pat laikomės, mūsų infliacijos rodikliai gerėja. Aš tikiuosi, kad perspektyvos yra pakankamai realios“, – teigia R. Šadžius.

Tyrimai rodo, kad už euro įvedimą 2015-aisiais pasisako tik 28 proc. apklaustųjų, 52 proc. yra prieš.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius