Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva užsieniečius sutinka be magaryčių: A.Smirnovą išgrūdo iš Rotušės aikštės į Naujininkus

Artiomas Smirnovas – fizikos daktaro disertaciją apsigynęs dabar Lietuvoje su šeima gyvenantis ir IT įmonę turintis rusas. Kitaip tariant, būtent toks, kokio Lietuva neva ir laukia išskėstomis rankomis – jaunas specialistas, tvarkingai mokantis mokesčius ir čia jau įleidęs šaknis. Bet Lietuvos valdžia kol kas tik kaišiojo pagalius į ratus, o ne padėjo jam įsikurti.
Artiomas Smirovas
Artiomas Smirnovas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Imigracija Seimas

„Jaunas verslas yra kaip mažas daigelis – reikia jam netrukdyti augti. Nereikia lupti jo iš dirvos, jam reikia tik visko, ko geriausio“, – 15min pasakojo nuo 2012 metų Lietuvoje su žmona ir dukra gyvenantis Artiomas Smirnovas.

Tačiau Lietuvos valdžia, panašu, lupa jo verslą iš dirvos. A.Smirnovas lagaminų dar nesikrauna, bet tai jau padarė kai kurie pažįstami. 15min kalbintas verslininkas, kažkada leidęs sau nuomotis butą prie Rotušės aikštės, persikėlė į Naujininkus, o dabar – prie Belmonto.

Pradžioje buvo geriau

„Mes su žmona seniai norėjome keltis į Europą, mums rekomendavo Lietuvą. Atvykom, apsižiūrėjom, pajautėm, kad čia mums patogu“, – pasakojo A.Smirnovas. Tai nutiko 2012 metais, kai Lietuvoje dar negaliojo įstatymas, reikalaujantis užsieniečiams iš trečiųjų šalių samdyti mažiausiai tris darbuotojus.

A.Smirnovui net sunku pasakyti, kodėl pasirinko Lietuvą – Sankt Peterburge tiesiog jautėsi kaip ne savo vietoje, ir Lietuva pasirodė jaukesnė, širdžiai mielesnė. Nors kažkada galvojo, kad toliau galbūt važiuos į šiltesnius kraštus, dabar tikina, kad nusėdo Lietuvoje – dukra lankė lietuvišką darželį, dabar vaikšto į lietuvišką mokyklą ir tėvus moko taisyklingai kalbėti valstybine kalba.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artiomas Smirnovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artiomas Smirnovas

Nesusikrovė dar lagaminų ir kai kurie kiti rusai verslininkai. A.Smirnovas paaiškina, kodėl: „Rusai yra tokie žmonės. Valdžia padaro kažką blogai, jie žino, kad reikia pakentėti. Atvažiavo čia, jeigu reikia, pakentės ir čia.“

A.Smirnovas Lietuvoje įkūrė programavimo įmonę – dirba su JAV ir Izraeliu. Vyras džiaugėsi, mat pinigus Lietuvoje iš užsienio gauti yra kur kas lengviau. Tačiau 2014 metais valdžia jam uždėjo apynasrį.

Įmonė, valdžiai įvedus naujus reikalavimus, nebankrutavo, tačiau A.Smirnovo kišenė pastebimai susitraukė.

„Kai atvykau čia, mes gyvenome prie Rotušės aikštės. Po to persikėlėme į Naujininkus, vasarą persikėlėme prie Belmonto“, – pasakojo vyras.

Teko samdyti valytoją savo namams

„Tai yra labai keistas įstatymas, tai yra sovietinio stiliaus kontrolė. Aš esu programuotojas, man daugiau nieko nereikia. O staigus įsikišimas, kiek turiu samdyti žmonių, kiek jiems mokėti, man trukdo“, – pasakojo A.Smirnovas.

Tačiau, kaip valdžia liepė, taip jis ir padarė – pasamdė žmonių.

„Viena mano pažįstama dirba valytoja visu etatu mano biure. O mano biuras yra mano namai“, – komišką situaciją pasakojo vyras.

Antradienį Seime bus svarstomas įstatymas, kuriame ketinama atsisakyti reikalavimo dėl trijų darbuotojų. Tačiau bus bandoma įteisinti nuostatą, kad užsieniečio įmonėje dirbantiems žmonėms „mokamas mėnesinis darbo užmokestis bendrai sudaro ne mažiau kaip 2 Lietuvos statistikos departamento paskutinio paskelbto šalies ūkio darbuotojų vidutinio mėnesinio bruto darbo užmokesčio dydžius.“

Nusikaltėlis visada ras, kaip apgauti sistemą. Ir kenčia dabar ne jis, o mes, paprasti žmonės, kurie įsimylėjo Lietuvą.

A.Smirnovas tokiu nurodymu nesidžiaugia: „Bijau, kad dviejų vidutinių dydžių atlyginimas bus dar blogiau nei reikalavimas samdyti tris žmones. (...) Aš galėsiu pasamdyti gal ir dešimt žmonių, bet tam man reikia smarkiai išplėsti verslą.“

Jis tikina suprantantis, kad įstatymai yra nukreipti prieš fiktyvių įmonių steigimąsi, bet „nusikaltėlis visada ras, kaip apgauti sistemą. Ir kenčia dabar ne jis, o mes, paprasti žmonės, kurie įsimylėjo Lietuvą. Mano pažįstami, kurie norėjo atvažiuoti į Lietuvą, atsisakė tą padaryti – reikalavimai jiems pasirodė per dideli.“

Jo žmona Vilniuje daro, kaip jis sako, neįprastus ornamentus, paveikslus, su savo kūriniais keliauja į turgavietes.

„Čia jai sekasi geriau nei Rusijoje. Gal dėl to, kad jos skonis labiau europietiškas“, – pasakojo A.Smirnovas.

Jis norėtų plėsti verslą, tačiau kol kas aplinkybės tam nėra palankios.

„Reikia važinėti po konferencijas, susitikimus, investuoti į reklamą, megzti kontaktus. Tam reikia laisvo kapitalo. O dabar pusę savo pajamų išdalinu (mokesčiams, būtiniems etatams, – red. past.)“, – pasakojo vyras, kažkada fiziko daktaro disertaciją apsigynęs Briuselyje, tačiau nusprendęs vis tik maitintis iš programuotojo profesijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artiomas Smirnovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artiomas Smirnovas

„Užsieniečiai čia aktyvūs – tik duokite laisvę, kad galėtume realizuoti tai, apie ką svajojame“, – kalbėjo A.Smirnovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius