-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvai reikia skatinti konkurencingą gamybą

Lietuva pastaraisiais metais pasižymėjo pertekliniu vartojimu, todėl siekiant įveikti krizę reikia skatinti ne jį, o gamybą, kuri šalyje išstumtų importą ir būtų konkurencinga užsienio rinkose, teigia banko „DnB Nord“ vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis.
Banko analitikas R.Rudzkis teigia, jog banko darbuotojų atleidimas yra normalus reiškinys.
Banko analitikas R.Rudzkis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Jis dienraščiui „Verslo žinios“ teigė, kad ekonomikos krizės įveikimas nemaža dalimi priklauso ir nuo fiskalinės politikos, kuri šiuo metu turėtų būti nukreipta į minėtos gamybos skatinimą ir kapitalo pritraukimą.

„Būtina pritraukti ir atitinkamus tiesioginių investicijų srautus, dėl kurių teks aršiai konkuruoti su šalimis kaimynėmis. Tai, kad Lietuva kol kas šiuo požiūriu akivaizdžiai pralaimi Čekijai, Slovakijai, Estijai ir netgi Latvijai, yra, ko gero, pagrindinė dabartinių sunkumų priežastis“, – teigė ekonomistas.

Anot jo, Seimui reikėtų pasirinkti aiškų prioritetą – ar tik stengtis kuo labiau sušvelninti krizės socialines pasekmes, ar kuo greičiau ją įveikti.

Noras gauti daugiau iždo įplaukų lėmė dabartinėmis sąlygomis pernelyg aukštus akcizus ir didesnį nei Latvijoje pelno mokesčio tarifą, todėl verslo aplinka pablogėjo, o dėl netiesioginio neigiamo poveikio biudžeto pajamos galbūt net sumažėjo.

„Manyčiau, kad šias klaidas reikėtų ištaisyti, o įvesti svarstomus progresinius mokesčius šiuo metu pats netinkamiausias laikas – reikia aktyvinti inovacijas, skatinti aukštos kvalifikacijos darbuotojų iniciatyvą ir stengtis juos išlaikyti Lietuvoje“, – sakė R.Rudzkis.

Pasak jo, socialdemokratų siūlomas pridėtinės vertės mokesčio lengvatų grąžinimas nėra tikslingas, nes investicijų ir eksporto jos neskatina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius