Lietuviai atostogų finansus planuoja nenoriai

Daugiau nei pusė lietuvių savo atostogų finansinį planą iš viso pamiršta, išlaidų nesuplanuoja jau anksčiau arba tiesiog išleidžia tiek pinigų, kiek reikia atostogų metu, rodo bendrovės „Aviva Lietuva“ atliktos apklausos duomenys.
Į egzotiškus kraštus keliauja vis daugiau vienišų moterų
Atostogos / 123rf.com nuotr.

Apklausa atskleidė, kad 35,6 proc. respondentų atostogų išlaidas planuoja, taupo pinigus ir rengiasi numatytoms išlaidoms atostogų metu.

Vis dėlto 33,8 proc. apklausos dalyvių sako, kad atostogų išlaidų neplanuoja, atostogauja ten ir tokiu būdu, kokį gali sau leisti. Dar 23,7 proc. apklaustųjų teigia, kad atostogų metu pinigų neskaičiuoja ir išleidžia tiek, kiek reikia konkrečioms paslaugoms ar prekėms.

„Atsakingas asmeninių ir šeimos finansų planavimas, nesvarbu, ar tai yra ilgalaikio taupymo priemonės ar tiesiog pasirengimas atostogų išlaidoms, turėtų apimti visas gyvenimo sritis, nes tik tokiu atveju tiek ilgojo laikotarpio, tiek kasmetinių pajamų – išlaidų balanse neteks matyti neigiamų skaičių“ , – sako „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Tarp apklausos dalyvių, kurie suplanuoja atostogų metu reikalingas išlaidas, 19 proc. buvo teigiančių, kad šiam tikslui atideda iki 5 proc. mėnesinių pajamų. Iki dešimtadalio mėnesinių pajamų atideda beveik 15 proc. respondentų.

Daugiau nei 18 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad atostogų metu vienam šeimos nariui išleidžia iki 500 litų, maždaug tiek pat apklaustųjų teigia, kad išleidžia iki 2 tūkst. litų. 

Anot finansų planavimo specialistų, daugiau nei 60 proc. asmens pajamų dažniausiai sudaro besąlygiški mokėjimai, kuriuos daugiausia sudaro paslaugos reikalingos kasdieniam gyvenimui. Ilgalaikiam taupymui ir apsaugai nuo finansinių duobių patariama skirti bent 10 proc. pajamų, o prognozuojamiems trumpalaikiams tikslams, tarp kurių gali būti ir atostogos, taip pat reikėtų atsidėti apie dešimtadalį nuolatinių pajamų.

Bendrovė „Aviva Lietuva“ internetu apklausė 405 respondentus, kurių amžius buvo nuo 19 iki 65 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius