Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai gamins saulės baterijas (nuotraukos)

Antradienį Vilniuje bendrovė „Precizika-MET SC“ atidarė pirmąją Lietuvoje saulės elementų gamyklą, į kurią buvo investuota apie 10 mln. litų. Gamyklos produkcija bus skirta eksportui, tačiau tikimasi, kad ateityje fotoelektra galėtų būti naudojama ir Lietuvoje.
Prie modernių įrengimų dirba kvalifikuoti specialistai
Prie modernių įrengimų dirba kvalifikuoti specialistai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naujos gamyklos atidaryme dalyvavęs ūkio ministras Dainius Kreivys pažymėjo, kad fotoelektros technologijų ir saulės energetikos gaminių pramonė yra vienas iš Lietuvos prioritetų, ir vylėsi, jog aukštosios technologijos taps Lietuvos pramonės kasdienybe.

„Džiugu, kad mes, lietuviai, demonstruojame, kad jau galime eksportuoti žinias, galime dirbti daugiau smegenimis, o ne rankomis, kad atėjo laikas nuo plūgo pereiti prie mėgintuvėlio“, – sakė D.Kreivys.

Algimanto Barakausko, bendrovės „Precizika-MET SC“ valdybos pirmininko, teigimu, per artimiausią mėnesį naujoje gamykloje turėtų būti pradėta serijinė saulės elementų gamyba. Per metus planuojama maždaug 1 mln. saulės baterijų, kurių vertė siektų 20–25 mln. litų.

Džiugu, kad mes, lietuviai, demonstruojame,(...) kad atėjo laikas nuo plūgo pereiti prie mėgintuvėlio...

Šalia naujos gamyklos šiemet planuojama pradėti įrengti ir saulės modulių gamybos liniją. Bendrovė „Precizika-MET SC“ planuoja pasaulio rinkoms kasmet pateikti saulės elementų, kurių bendra galia siektų iki 100 megavatų.

„Fotoelektra Lietuvoje bus konkurencinga tik apie 2020 metus“, – per gamyklos atidarymą sakė privataus Perspektyvinių technologijų taikomųjų tyrimo instituto direktorius Algirdas Galdikas.

Su „Precizika-MET SC“ ir kitos Lietuvos bendrovės – „Via Solis“, „BOD Group“, „Baltic Solar Energy“, „Baltic Solar Solutions“, „MG AB Precizika“ ir „Telebaltikos eksportas importas“ – yra parengusios gamybos linijų projektus ir ateityje ketina diegti silicio, saulės elementų bei saulės modulių gamybos linijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius