Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai į Lenkiją traukia ieškodami pigesnių prekių, nors pabrėžia – kai kas kainuoja brangiau

Lenkijai pusei metų panaikinus pridėtinės vertės mokestį (PVM) maistui, lietuviai suskubo vykti pas kaimynus apsipirkti. Vieni teigė, kad čia važiuoja jau metai iš metų, o kiti susigundė išgirdę apie naują lengvatą. Tiesa, nors daugelis prie Lenkijos parduotuvių sutiktų lietuvių pyko ant valdžios, tačiau dalis tvirtino, jog ne visos prekės čia yra pigesnės. Tuo tarpu greta Lietuvos ir Lenkijos sienos įsikūrę prekybininkai tvirtina visuomet jautę konkurenciją su Lenkija.

Ketvirtadienį ryte lietuvių Suvalkuose, Lenkijos miestelyje netoli sienos su Lietuva, nedaug. O ir tie patys išsibarstę po skirtingas parduotuves. Vienus galima sutikti prie vienoje miesto pusėje esančios „Biedronkos“, kitus prie kitur įsikūrusios parduotuvės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Apsipirkimas Lenkijoje: lietuviai būtų pasiryžę nuvažiuoti ir 600, ir 800 km

O daugiausia tautiečių galima sutikti „Kaufland“ parduotuvėje. Ir nors socialiniuose tinkluose senbuviai, kurie važiuoja į Lenkiją jau metai iš metų, pataria čia atkeliauti darbo dienomis, nes savaitgalį bus be proto daug žmonių, jau ketvirtadienį popiet stovint „Kaufland“ automobilių stovėjimo aikštelėje buvo galima pasijusti lyg Lietuvoje. Horizonte matėsi vien tik lietuvių automobiliai, o pamačius žmogų, kurio vežimėlis buvo kiek pilnesnis, žinojai, kad jis tikrai iš Lietuvos.

Maža to, ir vietiniai gyventojai žino, kur apsipirkinėja lietuviai. Vieno jų paprašius nuorodų, kur vertėtų nuvažiuoti, iškart nurodė – „važiuok į šią „Biedronką“ ir į „Kaufland“. O Lietuvos prekybininkai atkreipia dėmesį į greta sienos su Lietuva įsikūrusią „Vynoteką“, kuri kartais jiems tampa galvos skausmu. Būtent šias tris vietas įvardija ir 15min kalbinti žmonės.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvių pirkiniai Lenkijoje
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvių pirkiniai Lenkijoje

Lenkija nuo vasario 1 d. panaikino PVM maistui ir tokia tvarka galios šešis mėnesius. Taip siekiama pažaboti infliaciją. Be to, kaimynai sumažino PVM benzinui ir dyzelinui nuo 23 iki 8 proc., tam pačiam laikotarpiui PVM nebus taikomas ir dujoms bei trąšoms. Dėl šios priežasties daugelis važiuodami ketino prisipilti ir degalų. Pavyzdžiui, ketvirtadienį artimiausioje degalinėje nuo Lazdijų pusės benzinas kainavo 1,40 eurų, o Lenkijoje jis buvo maždaug 22 centais pigesnis.

Atvyko, nes reklamuoja per žinias

Naująja tvarka ir mažesnėmis kainomis susigundė iš Šakių atvykęs vyras, kuris 15min pasakojo apie mažesnį PVM išgirdęs iš žinių.

„Per televizorių labai reklamuoja, tai atvažiavome pažiūrėti, kas čia gero. Po karantino atvykome pirmą kartą, o šiaip, prieš kelerius metus, važiuodavome“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centras „Biedronka“ Suvalkuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centras „Biedronka“ Suvalkuose

Anot jo, kainos Lietuvoje kyla ir dėl to nieko padaryti negalima, tačiau prieštaravo, kad Lenkijoje labai pigu.

„Nieko nėra čia stebuklingo“, – svarstė pašnekovas.

„Maistui galėtų sumažinti, kai tokia situacija darosi, bet čia jau valdžia sprendžia, ne mes“, – paklausus, ar norėtų, kad ir Lietuvoje būtų sumažintas PVM, tikino jis.

Tuo tarpu iš Marijampolės su žmona į Lenkiją atvykęs vyras pasakojo norėjęs apsipirkti ir lankosi čia pirmą kartą.

„Kadangi kainos krito, su žmona atvažiavome šiek tiek apsipirkti. Visa televizija kalba, kad kainos be PVM, o tai daug ką reiškia“, – kalbėjo jis.

Anot jo, Lenkijos parduotuvėje maisto kainos žymiai mažesnės.

„Visi maisto produktai pigesni. Jeigu kainos nesikeis pas mus, dar kartą važiuosime“, – sakė jis ir atskleidė, kad išleido apie 100 eurų.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvių pirkiniai Lenkijoje
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvių pirkiniai Lenkijoje

Marijampolietis taip pat mano, kad Lietuvos valdžia turėtų sumažinti PVM maistui, kaip tą padarė lenkai.

„Jie sumažino, padidino srautą iš mūsų. Lenkijos piliečiams bus labai gerai, o mes važiuosime čia ir tą PVM Lenkijai padengsime. Lietuva pralošia“, – įsitikinęs vyras.

O iš Alytaus atvykęs vyras 15min pasakojo į Lenkiją dažnai nevažiuojantis, tačiau išgirdęs apie sumažintą PVM maistui sumąstė atlikti „sociologinį tyrimą“.

„Pabandom. Biznio didelio nėra, nes neturime didelės šeimos, jeigu žiūrėtume į ekonominę naudą. Bet esu labai piktas ant mūsų valdžios ir paliksiu pinigus čia. Dažnai nevažiuoju čia, per kokius 5 metus gal 4 kartus čia buvau, biznio čia nedarome“, – aiškino prie „Vynotekos“ sutiktas vyras.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvių pirkiniai Lenkijoje
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvių pirkiniai Lenkijoje

Prie kitos „Biedronkos“ sutikta sutuoktinių pora neslėpė, kad į Lenkiją važiuoja metai iš metų. Ir pasiruošę jie buvo neblogai – atvažiavo su autobusiuku, kurio viduje buvo išrikiuotos didelės dėžės produktams laikyti.

„Čia pigesnis maistas, esam iš Tauragės. Lietuvoje viskas brangu, baisu gyventi, nežinau, kas dabar vyksta. Kainos didelės, neina išgyventi“, – pasakojo moteris. Išleidę apie 200 eurų, tauragiškiai nusipirko pieno, mėsos, vandens, buitinės chemijos, saldumynų, o to užteks maždaug trims savaitėms arba mėnesiui. Tiesa, prieš važiuojant į kaimyninę šalį ji rekomendavo tautiečiams atlikti namų darbus.

„Reikia žiūrėti kainas, ne viskas čia pigu. Ir pas mus galima rasti pigiau su akcija“, – sakė ji.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvių pirkiniai Lenkijoje
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvių pirkiniai Lenkijoje

Lenkijoje – perpus pigiau

„Žiauru, žiauri padėtis Lietuvoje, viskas labai brangu“, – 15min tvirtino netoli Lenkijos sienos gyvenanti moteris.

Iš Kaišiadorių atvykęs vyras 15min tvirtino į Lenkiją atvykęs pirmą kartą nuo pandemijos pradžios.

„Už 70 eurų – dvi geros tašės. Pirkau viską, kiaulieną, dešreles, visokių priemonių. Vis tiek pigiau, kaip neskaičiuok, viskas pigiau“, – sakė jis.

Kaišiadoriškis įsitikinęs, kad už tuos pačius pirkinius Lietuvoje būtų sumokėjęs apie 200 eurų.

„Kiek dabar nusipirkau, man užteks mėnesiui pragyventi“, – kalbėjo vyras.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvių pirkiniai Lenkijoje
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvių pirkiniai Lenkijoje

Kitas iš Alytaus atvykęs, prie „Kaufland“ sutiktas vyras juokėsi, kad apsipirkinėja čia jau šimtąjį kartą.

„Valdžia pati nori, kad važiuotume į Lenkiją. Čia viskas perpus pigiau. Aišku, ne viskas, bet daugelis produktų tikrai perpus pigesni“, – kalbėjo jis.

Lenkijoje jis pirko kruopas, makaronus, mėsą, aliejų, varškę ir vienoje parduotuvėje išleido apie 70 eurų.

„Už 70 eurų iš parduotuvės Lietuvoje išeisi su krepšiuku nedideliu“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centras „Biedronka“ Suvalkuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centras „Biedronka“ Suvalkuose

Buvo ir tokių, kurie į Suvalkus atvažiavo iš Vilniaus. Prie „Kaufland“ sutikti žmonės pasakojo, kad viena mašina atvažiuoja kartu su giminaičiais.

„Čia gerokai žemesnės kainos ir Lietuvoje nėra tokių prekių, pasirinkimas labai gausus“, – teigė vilnietė.

VIDEO: Ar netoli pasienio su Lenkija gyvenantys lietuviai važiuoja pas kaimynus apsipirkti pigiau?

Lazdijų verslininkai: konkurenciją jautėme ir anksčiau

Bendrovės „Lazdijų prekyba“, regione valdančios šešias parduotuves, vadovė Irena Petrauskienė 15min pasakojo susidurianti su aršia konkurencija. Įmonę spaudžia ne tik Lenkija, bet ir vietoje besiplečiantys didieji prekybos tinklai.

„Viena, tarp pačių prekybininkų konkurencija labai didelė, o antra – Lenkija“, – pagrindines problemas vardijo ji.

Tačiau I.Petrauskienė pažymėjo, kad PVM maistui Lenkijoje visuomet buvo žemas (įprastas PVM maistui, išskyrus prabangos prekes, kaimyninėje šalyje siekia 5 proc.). O ir važinėjimo apsipirkti į šią šalį fenomenas nėra naujas.

„5 proc. sumažinimas iki 0 didelės reikšmės gal ir nesuvaidins, nes sumine išraiška kainų skirtumas yra labai nedidelis. Bet lietuviai labai mėgsta lenkų pieno produktus, paukštieną, žuvį, ypač lašišinės daug pigesnės. Mėgsta daržoves, kurios irgi Lenkijoje pigesnės. Taip pat lietuviai perka buitinės chemijos prekes“, – 15min kalbėjo ji.

VIDEO: Lazdijų verslininkė Irena Petrauskienė sako, jog vietinis verslas jaučia konkurenciją su Lenkija

„Pricer“: mėsos kainos skiriasi 14–48 proc.

Tai, kad kainų skirtumai Lietuvoje ir Lenkijoje akivaizdūs, atskleidė ir Pricer.lt palyginimas. Pricer.lt panagrinėjo mėsos kainas Lietuvos ir Lenkijos prekybos tinkluose – paaiškėjo, kad visi lyginti produktai pigiau kainavo kaimyninėje šalyje, o skirtumas siekė iki 48 proc.

Kainas lyginantis portalas palygino Lietuvos didžiuosius prekybos tinklus „Lidl“, „Maxima“, „Rimi“ ir lenkiškus „Lidl“ bei „Biedronka“, pamėgtą lietuvių.

Visos lygintos prekės pigesnės buvo Lenkijoje, tiesa, vienos kainavo žymiai mažiau, o kitos – tik šiek tiek.

Pavyzdžiui, palyginimo metu Lietuvoje kiaulienos faršo (kumpio) kilogramas kainavo 3,58 Eur, Lenkijoje – 1,87 Eur (mentė). Skirtumas – 1,71 Eur, arba 47 proc.

Kiaulienos šoninės kilogramas Lietuvoje kainavo 3,99 Eur, Lenkijoje – 2,08 Eur. Skirtumas – 1,91 Eur, arba 48 proc.

Kiaulienos šonkaulių kilogramas mūsų šalies parduotuvėse atsieina 4,29 Eur, o Lenkijoje – 3,71 Eur. Skirtumas – 0,58 euro, arba 14 proc.

Pigesnė Lenkijoje ir paukštiena. 1 kg vištienos blauzdelių Lietuvoje kainuoja 1,49 Eur, Lenkijoje – 1,09 Eur. Skirtumas – 0,40 Eur, arba 27 proc.

Kalakutienos krūtinėlės filė (pjaustyta) Lietuvoje kainuoja 5,98 Eur, o Lenkijoje – 4,16 Eur. Skirtumas – 1,82 Eur, arba 36 proc.

„Aišku, apsipirkimo Lenkijoje profesionalai sutaupo daugiau lankydamiesi bazėse, bet ir prekybos tinklų skirtumai įspūdingi“, – rezultatus apibūdino Pricer.lt analitikai.

VIDEO: Lietuviai plūsta į Lenkiją pirkti pigesnio maisto ir degalų – už kiek eurų prisikrauna pilnas bagažines?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius