-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai išpirko ir suvalgė 18,2 tonos pesticidais užterštų vynuogių

Lietuvos gyventojai išpirko ir suvalgė 18,2 tonos pesticidais užterštų vynuogių „Sultana“. Jas importavusiai bendrovei „Baltic Fresh Fruit“ Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos komisija skyrė 2 500 litų baudą.
Vaisiai
Vaisiai / Martyno Vizbelio/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė tarnyba, bendrovė Turkijoje nupirko 18 tūkst. 200 kg vynuogių „Sultana“. Šių metų rugpjūčio 14 dieną bendrovė importavo į Lietuvą pirmąją 5400 kg vynuogių siuntą. Klaipėdos miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atrinkusi mėginius laboratoriniams tyrimams, nustatyta tvarka leido pradėti muitinės procedūras ir realizuoti šį vynuogių kiekį, kaip greitai gendantį produktą, nors nebuvo gavusi laboratorinių tyrimų atsakymų.

Tačiau bendrovė buvo įspėta, kad esant nepatenkinamiems tyrimo rezultatams privalės imtis priemonių, kad nesaugių produktų neliktų rinkoje. Po dešimties dienų, gavus bendrovės „Baltic Fresh Fruit“ paraišką „Dėl importuojamo negyvūninio maisto saugos ir kokybės įvertinimo“, leista realizuoti ir keliomis dienomis vėliau į Lietuvą importuotų likusią 10 tūkst. 600 kg vynuogių „Sultana“ siuntą.

Praėjus daugiau nei dviem savaitėms, kai buvo  gauta pirma vynuogių siunta, Klaipėdos miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vynuoges importavusią bendrovę informavo, kad Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorija, atlikusi tyrimus nustatė, jog importuotose šviežiose vynuogėse „Sultana“ nustatytas pesticido monokrotofoso kiekis viršija Europos Parlamento ir Tarybos reglamento nurodytą leistiną kiekį (leistinas kiekis pesticidų likučių turi neviršyti 0,01 mg/kg, o pateiktų laboratorinių tyrimų rezultatų vertinimo išvadoje nurodyta, kad į Lietuvą importuotose vynuogėse „Sultana“ pesticido monokrotofoso likučių kiekis 0,5±0,25 mg/kg).

Buvo priimtas sprendimas uždrausti nesaugaus produkto pateikimą į rinką, pašalinti produktą iš rinkos, įpareigoti platintoją saugiai sunaikinti nesaugų produktą. Tačiau per šį laikotarpį, t.  y. nuo vynuogių pateikimo į Lietuvos rinką iki laboratorinių tyrimų rezultatų gavimo dienos, visos vynuogės jau buvo parduotos vartotojams.

Bylos nagrinėjimo metu Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos komisija pažymėjo, kad šiuo atveju importuotų greitai gendančių maisto produktų laboratoriniai tyrimai truko pernelyg ilgai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius