-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai nuo kelionių į Rusiją susilaiko

Kai kurios kelionių agentūros pastebi, kad turistų ir verslo reikalais į Rusiją keliaujančiųjų srautas pastaraisiais metais sumažėjo 50–60 proc. Turizmo agentūrų atstovai neabejoja, kad didžiausios įtakos tam turėjo baimės dėl agresyvaus Rusijos elgesio Ukrainoje.
Vaizdas iš Isakijaus soboro apžvalgos bokšto
Vaizdas iš Isakijaus soboro apžvalgos bokšto / Violetos Grigaliūnaitės nuotr.

Į Rusiją keliaujantys Lietuvos turistai dažniausiai vyksta į Sankt Peterburgą, ypač tuomet, kai gali stebėti baltąsias naktis. Kelionių agentūros „Topturas“ grupinių kelionių vadovas Renaldas Rupeika sako labai jaučiantis turistų srauto sumažėjimą, kadangi kelionių į Rusiją agentūra organizuoja daug.

„Kelionių į Rusiją organizuojame daug, todėl turistų srauto sumažėjimą jaučiame. Anksčiau baltųjų naktų stebėti vykdavo pilnos turistų grupės, dabar grupės renkasi sunkiau. Tačiau į Baikalo apylinkes ir Kamčiatką norinčių vykti yra daugiau nei į kitas Rusijos sritis“, – kalba pašnekovas.

Anksčiau baltųjų naktų stebėti vykdavo pilnos turistų grupės, dabar grupės renkasi sunkiau

Įmonės „Kelionių akademija“ vadovas Donatas Kireilis taip pat pastebi perpus sumažėjusį keliautojų skaičių.

„Keliaujantieji į Rusiją dažniausiai rinkdavosi Sankt Peterburgą. Ir dabar pažiūrėti baltųjų naktų keliauja šiek tiek žmonių, bet srautas yra gerokai sumažėjęs. Sakyčiau, jis susitraukė apie 50–60 proc.“, – kalba D. Kireilis.

Savo ruožtu „Guliverio kelionės“ vadovas Algis Brazdžiūnas didelių pokyčių sako nepastebintis.

„Daug kelionių į Rusiją neorganizuojame, o jau suplanuotos kelionės įvyks. Stebėti baltųjų naktų vyksianti grupė yra beveik visiškai pilna. Tačiau nepasitikėjimo, baimių esama. Įtempta politinė situacija turi įtakos – lygiai taip pat, kaip ir rusų turistų srautų į Lietuvą mažėjimui“, – teigia pašnekovas.

Valstybinio turizmo departamento atstovė spaudai Edita Gaigalienė pažymi, kad Rusija 2014 metais (kaip ir 2013-aisiais) užėmė 6 vietą tarp populiariausių lietuvių išvykstamojo turizmo šalių. „Lietuvių turistų srautų į Rusiją sumažėjimas pernai siekė 12,9 proc., o šių metų pirmojo ketvirčio išvykstamojo turizmo skaičių Statistikos departamentas dar nėra pateikęs“, – komentuoja E. Gaigalienė.

Baimės užtemdė baltąsias naktis

LRT.lt pašnekovai neabejoja, kad lemiamos įtakos lietuvių sprendimui nevykti į Rusiją turėjo jos agresija Ukrainoje. Nuvertėjęs rublis ir dėl to kiek sumažėjusios kelionių išlaidos lietuvių turistų nesuviliojo.

Rublis yra smukęs, kelionės į Rusiją yra atpigusios, tačiau nevažiuojama dėl baimių

„Rublis yra smukęs, kelionės į Rusiją yra atpigusios, tačiau nevažiuojama dėl baimių. Žmonės pergyvena dėl savo saugumo, mano, kad galbūt jiems ten nuvykus jų iš šalies nebeišleis. Baimės atsirado ne tik dėl Rusijos agresijos Ukrainoje, bet ir anksčiau pasirodžiusių pranešimų, kad gali sulaikyti išvengusius tarnybos sovietinėje armijoje“, – kalba D. Kireilis.

Savo ruožtu E. Gaigalienė pažymi, kad saugumas yra vienas svarbiausių kelionės pasirinkimo elementų.

„Turistų srautų į Rusiją sumažėjimui įtakos galėjo turėti geopolitinė situacija ir užsitęsę neramumai regione. Saugumas yra vienas iš svarbiausių faktorių, lemiantis turistų apsisprendimą vykti į vieną ar kitą šalį atostogų“, – kalba pašnekovė.

Verslo srautas mažės, bet nenutrūks

Turizmo bendrovės „Litamicus“, dažniausiai organizuojančios verslo keliones į Rusiją, direktoriaus pavaduotojas Andrius Maslauskas sako pastebintis šiokį tokį keliautojų srauto pagyvėjimą, tačiau mano, kad keliautojų nebebus tiek daug, kiek prieš keletą metų.

„Turistų srautas po Minsko susitarimo kiek padidėjo, tačiau bendrai susitraukė 30–50 proc. Labiausiai šį sumažėjimą lėmė geopolitinės priežastys, įvykiai Ukrainoje, sankcijos ir rublio nuvertėjimas“, – teigia A. Maslauskas.

Pašnekovas pažymi, kad pažintines, poilsines keliones į Rusiją pasirenka nedidelis keliautojų skaičius, dažniausiai į šią šalį vykstama verslo reikalais. „Verslas bet kuriuo atveju Rusijos neužmirš. Srautas nebus toks, koks buvo, bet verslas negali staiga persiorientuoti į kitas rinkas, kaip jam pasakyta, ir nustoti vykti į Rusiją“, – sako pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius