Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuviai surūkė daugiau kontrabandinių cigarečių – valstybė prarado milijonus

Nors kontrabandinių cigarečių sulaikoma vis daugiau, tyrimai rodo, kad tai rūkaliams tai ne kliūtis – jie nelegalių cigarečių surūko vis daugiau. Daugiausia rūkalų kontrabandos į Lietuvą patenka iš Baltarusijos ir Latvijos. Nacionalinės tabako gamintojų asociacija prognozuoja, kad nelegalių rūkalų Lietuvoje nemažės kol akcizai didesni, nei kaimyninėse šalyse.
Rūkalai
Rūkalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasieniečiai skaičiuoja, kad pernai sulaikytų kontrabandinių cigarečių skaičius išaugo beveik dvigubai. Tokį šuolį lėmė ir sėkmingos pareigūnų operacijos, kai buvo konfiskuota, pavyzdžiui, daugiau kaip 700 tūkst. pakelių cigarečių, atgabentų automobiliais iš Latvijos bei traukiniais iš Baltarusijos.

„Procentais bemaž 45 proc., ir tikrai metai šia prasme buvo rezultatyvūs. Išaugusių sulaikytų cigarečių skaičių lėmė keletas didelių sulaikymų, kuomet buvo vykdomi ilgalaikiai tyrimai, naudojant kriminalinės žvalgybos metodus, ir tiesiog buvo nustatytos šalies viduje sandėliavimo vietos, tose vietose buvo rasti dideli kiekiai nelegaliai į mūsų valstybę patekusių cigarečių“, – pasakojo Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Renatas Požėla.

Nors kontrabandinių rūkalų sulaikoma vis daugiau, „Nielsen“ atliekamas tuščių pakelių tyrimas nuteikia ne taip optimistiškai. Kelerius metus mažėjusi rūkalų kontrabanda nuo praėjusių metų antrojo ketvirčio išaugo 1,6 proc. ir pasiekė 19,3 proc.

Anot Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos, net ir 1 proc. padidėjimas reiškia maždaug 3 mln. eurų nuostolį biudžetui. Esą kontrabandos didėjimui įtakos gali turėti mentolio skonio cigarečių draudimas Europos Sąjungoje kitąmet.

„Visoje Europos Sąjungoje nuo 2020 m. bus draudžiamos visos mentolio skonio ir kvapo cigaretės, o Lietuvoje jos sudaro 20 procentų rinkos. Tai patys matyt susivesim, ką čia galimai reiškia, ir kad būtent tie vartotojai, kurie vartojo tokius gaminius, neliks be gaminių, tai niūrios prognozės“, – kalbėjo Tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas.

Tai patys matyt susivesim, ką čia galimai reiškia, ir kad būtent tie vartotojai, kurie vartojo tokius gaminius, neliks be gaminių, tai niūrios prognozės, – kalbėjo A.Neverauskas.

„Skiriama daugiau dėmesio kovai su kontrabanda, su šešėliu, yra taikomos naujos priemonės, yra ir kriminalinė žvalgyba, atitinkamai mes stipriname ir sienos apsaugą ir tam tikras priemones įdiegiame, tai čia labai džiaugtis rezultatu reikia“, – teigė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Nelegalios prekybos taškų žemėlapio kūrėjai skaičiuoja, kad preliminariai Lietuvoje fiksuojama daugiau nei 1,5 tūkst. nelegalių tabako pardavimo vietų. Pasieniečių duomenimis, rūkalai tokioje rinkoje gali kainuoti 5-6 kartus pigiau.

„Mes šiuo metu priskaičiuojame apie 1600 nelegalios prekybos vietų ir negalime sakyti, kad mes jas visas žinome. Tai jų gal ir daugiau yra, tiesiog žmonės jas mums praneša. Kai kurias praneša, kitų nepraneša, kai kurias policija spėja uždaryti, kitų ne, ir todėl tas skaičius toks labai apytikris ir kintantis“, – sakė projekto „Lietuva be šešėlio“ koordinatorius Kęstutis Kupšys.

Pagal muitinės ir pasienio tarnybos duomenis, pernai konfiskuota apie 8 mln. kontrabandinių cigarečių pakelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius