-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai už degalus moka brangiausiai

Lietuvoje naftos produktų kainos neskuba kristi, tad už degalus vėl mokame maždaug 10 proc. brangiau negu kaimynai.
Degalinė
Degalinė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Lietuvoje per pastarąją savaitę didmeninė benzino kaina pakilo 16 centų, dyzelino – 10 centų, o automobilinių dujų kaina nesikeitė. Mažmeninėje rinkoje naftos produktų kainos taip pat kilo: litro benzino kaina pakilo 7 centais, dyzelino – 3 centais, o dujų 4 centais.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras praneša, kad Tarptautinės kelių transporto sąjungos duomenimis, devynioliktą šių metų savaitę vidutinė benzino A-95 kaina Baltarusijoje buvo 32,7 proc., Estijoje – 11,3 proc., Latvijoje – 7,5 proc., Lenkijoje – 8,4 proc., o Rusijoje – net 53,8 proc. mažesnė, negu Lietuvoje. Lietuvoje benzino litras kainavo 3,46 lito, Latvijoje – 3,2 lito, Estijoje – 3,07 lito.

Vidutinė dyzelino kaina Baltarusijoje buvo apie 39 proc., Estijoje – 3,3 proc., Latvijoje – 1,6 proc., Lenkijoje - 8,2 proc., o Rusijoje net 50,2 proc. mažesnė, negu Lietuvoje.

Lietuvoje dyzelino litras vidutiniškai buvo pardavinėjamas po 3,05 lito, Latvijoje – 3 litus, Estijoje – 2,95 lito.

Lietuvoje per pastarąją savaitę didmeninė benzino kaina pakilo 16 centų, dyzelino – 10 centų, o automobilinių dujų kaina nesikeitė. Mažmeninėje rinkoje naftos produktų kainos taip pat kilo: litro benzino kaina pakilo 7 centais, dyzelino – 3 centais, o dujų 4 centais.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos atstovai atsisakė LŽ pakomentuoti tokius degalų kainų skirtumus, palyginti su kaimynėmis šalimis, neva dėl šiuo metu rinkoje besikeičiančios padėties.

Pas kaimynus pigiau

Kaip žinoma, Lietuvoje nuo sausio 1 dienos taikomas 1500 litų akcizo tarifas tūkstančiui litrų benzino, Estija 1240 litų akcizo tarifą benzinui įvedė jau metais anksčiau, o Latvija nuo šių metų vasario jį padidino iki 1319 litų. Nors gretimoje Lenkijoje šis tarifas siekia 1509 litus, kritus nacionalinės valiutos zloto kursui, degalai ten kainuoja gerokai pigiau. Ši padėtis jau ne vieną mėnesį į Lenkijos degalines traukia svečių šalių vežėjus ir piliečius.

Finansų ministerija skelbia atlikusi degalų kainų konkurencingumo Lietuvoje ir kaimynėse ES šalyse lyginamąją analizę, ir išsiaiškinusi, kad degalų kainų skirtumus iš esmės lėmė zloto kurso kitimas lito atžvilgiu bei didesnės mažmeninės prekybos maržos Lietuvoje, o ne nuo metų pradžios mūsų šalyje padidintas akcizas degalams. Todėl ministerija teigia, kad net ir sumažinus Lietuvoje šiuo metu benzinui ir dyzelinui taikomus akcizų tarifus iki 2008 metų lygio, dyzelino kaina Lietuvoje išliktų maždaug 0,22 lito (už litrą) didesnė nei Lenkijoje, o benzino – didesnė maždaug 0,07 lito. O valstybė esą netektų apie 360 mln. litų planuojamų pajamų.

Padidėjo naftos paklausa

Pasaulio rinkose kyla ir naftos kainos. „Lietuva Statoil“ duomenimis, praėjusią savaitę Londono biržoje „Brent“ naftos žaliavos kaina birželio mėnesio sandoriams pakilo 4 JAV doleriais ir siekia 55,82 JAV dolerius.

Praėjusios savaitės gale naftos žaliavos kaina pasiekė aukščiausią šių metų lygį, t. y. 58,22 JAV dolerius. Kainos kilimą lėmė vadinamieji „banko stresų“ testų rezultatai, kurie rinkai esą suteikė optimizmo. Tačiau vėliau dėl sumažėjusios JAV valstybinių obligacijų, kuriomis siekiama švelninti JAV biudžeto deficitą, paklausos ji šiek tiek smuktelėjo.

„Šiuo metu naftos žaliavos kainos kitimo tendencija tiesiogiai priklauso nuo finansų rinkos svyravimų. Kokia naftos kaina bus artimiausiu metu prognozuoti sunku“, – teigė „Lietuva Statoil“ Pardavimo ir tiekimo departamento direktorius Giedrius Bandzevičius.

Naftos žaliavos kainoms taip pat turėjo įtakos ir žinutė apie praėjusią savaitę padidėjusią naftos žaliavos paklausą JAV. Jos augimą lėmė baigiami vietinių gamyklų planinio remonto darbai. Dėl šių priežasčių JAV naftos žaliavos atsargos augo šiek tiek mažiau nei tikėtasi. Naftos gavybos apimtys ir toliau mažėja. Per pastarąsias keturias savaites OPEC naftos žaliavos eksportą sumažino dar 130 tūkst. barelių per dieną. Pranešama, kad Saudo Arabija šiuo metu išgauna mažiau nei 8 mln. barelių naftos per dieną ir ji nedidins gavybos, kol naftos žaliavos pasiūla viršys paklausą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius